‘Oud-president Ecuador vraagt asiel aan in België’

Rafael Correa wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de ontvoering van oppositieleider Fernando Balda in 2012.

Rafael Correa bij een bijeenkomst in Brussel.
Rafael Correa bij een bijeenkomst in Brussel. Foto John Thys/AFP

Rafael Correa, de voormalige president van Ecuador, heeft asiel aangevraagd in België. Dat meldt persbureau AFP op basis van twee bronnen die betrokken zijn bij de zaak. Zijn advocaat ontkent dit. Correa wordt sinds juli gezocht in zijn thuisland, de ex-president wordt verdacht van betrokkenheid bij de gijzeling van een politieke tegenstander. Correa ontkent de aantijgingen.

Hoewel verschillende Belgische media bronnen hebben gesproken die het nieuws bevestigen, heeft een advocaat van Correa donderdagavond ontkend dat zijn cliënt een asielaanvraag heeft gedaan. “De verhalen die de ronde doen komen niet overeen met de waarheid”, zei de advocaat tegen persbureau Reuters.

De asielaanvraag van Correa zou volgens de AFP-bronnen in juni dit jaar al zijn ingediend. De Belgische autoriteiten zouden momenteel onderzoeken of zij asiel zullen verlenen. Correa woont sinds 2017 in België, het land waar zijn vrouw vandaan komt. De ex-president heeft zelf ook in België gestudeerd.

De Ecuadoraan wordt niet alleen door de Ecuadoraanse justitie, maar ook door Interpol gezocht. De internationale politieorganisatie wil dat de ex-president uitgeleverd wordt aan Ecuador. Een proces bij verstek is niet mogelijk in het land dus de Ecuadoraanse justitie heeft er groot belang bij dat de ex-president huiswaarts keert.

Correa werd in 2017 opgevolgd door Lenin Moreno. President in rolstoel is hoop van links in Latijns-Amerika.

‘Politieke vervolging’

Correa wordt ervan beschuldigd de opdracht te hebben gegeven om oppositieleider Fernando Balda te ontvoeren. Balda werd in 2012 in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá ontvoerd, zijn gijzelnemers zouden hem naar Ecuador willen brengen. De Colombiaanse politie onderschepte de auto en Balda werd bevrijd. De gewapende mannen verklaarden achteraf in opdracht van Correa te hebben gehandeld.

De ex-president zegt niets af te weten van de gebeurtenis, die plaatsvond toen hij nog aan de macht was. Volgens hem is er sprake van “een politieke rechtszaak” en probeert zijn opvolger Lenin Moreno hem in een slecht daglicht te stellen.

Rafael Correa was van 2007 tot 2017 aan de macht in Ecuador. Hierna kon hij zich niet meer verkiesbaar stellen. Hij zit bij dezelfde linkse partij als de huidige president Moreno, de Alianza PAIS. Moreno diende eerder als vice-president onder Correa. Correa is in het Westen vooral bekend omdat hij WikiLeaks-klokkenluider Julian Assange asiel verleende.