Voormalig Ajax-trainer Keizer naar Sporting Portugal

Marcel Keizer vertrekt na slechts zes maanden bij Al-Jazira uit Abu Dhabi. Bij Sporting Portugal staan de Nederlandse spitsen Bas Dost en Luc Castaignos onder contract.

Archieffoto van Marcel Keizer als trainer van Ajax.
Archieffoto van Marcel Keizer als trainer van Ajax. Foto Olaf Kraak/ANP

Marcel Keizer wordt de nieuwe trainer van Sporting Portugal. De voormalige coach van Ajax vertrekt bij zijn huidige club Al-Jazira uit Abu Dhabi, schrijft de voetbalclub donderdag op zijn website. Assistent-trainer Damien Hertog is aangesteld als interim-trainer.

De 49-jarige Keizer was slechts een half jaar coach bij de club uit het Midden-Oosten. Hij trad in juni 2018 aan. Op de website van Al-Jazira laat hij weten: “Het was een eer om de trots van Abu Dhabi te dienen. Ik wens de club alle succes de komende jaren”. Keizer was de opvolger van Henk ten Cate.

Twitter avatar AlJazira_uae نادي الجزيرة #بيان: مارسيل كايزر يتنحى عن منصب مدرب فريق كرة القدم وداميان هيرتوغ يقود الفريق خلال فترة البحث عن مدرب جديد.
https://t.co/yCMCCsxbwl Marcel Keizer to Step Down as Al Jazira Football Coach, Damien Hertog to Take Lead During Global Search for Replacement
https://t.co/zsFZtiEhN2 https://t.co/uNVNrApESZ

Sporting Portugal, voorheen bekend als Sporting Lissabon, heeft de komst van Keizer nog niet bevestigd. Bij de huidige nummer drie uit de Portugese competitie staan de Nederlandse spelers Bas Dost en Luc Castaignos onder contract. Onlangs werd trainer José Peseiro al na drie maanden ontslagen. Bij Sporting Portugal is het al lang onrustig. Vorig seizoen vielen hooligans van de club de eigen spelers aan tijdens de training, spits Dost liep toen een hoofdwond op. Een paar spelers wilden na deze affaire vertrekken bij de club, maar dat werd tegengehouden door de voorzitter.

Lees ook: Keizer stond al snel onder curatele bij Ajax

Lastige periode bij Ajax

Keizer werd zeer verrassend in juli 2017 aangesteld als opvolger van Peter Bosz bij Ajax. De neef van Ajax-icoon Piet Kiezer had geen ervaring als voetballer en trainer op het hoogste niveau. Hij trainde Emmen, Cambuur en Jong Ajax.

De aanstelling van Keizer was vanaf het begin omstreden. Een deel van de technische staf, onder wie Dennis Bergkamp, had aangedrongen op zijn komst. Technisch directeur Marc Overmars zag hem niet zitten, hij wilde een trainer met meer ervaring. Ook de algemeen directeur van Ajax, Edwin van der Sar had zijn twijfels.

Na de vroege uitschakeling in de Europa League en een stroef begin van de competitie zorgde de bekernederlaag tegen FC Twente voor het ontslag van Keizer in december 2017. Ook de assistent-trainers Hennie Spijkerman en Bergkamp werden op non-actief gesteld. In dezelfde maand werd de oud-trainer van FC Utrecht, Erik ten Hag, aangesteld als nieuwe trainer van Ajax.