OM in hoger beroep tegen uitspraak Klaas Otto

Het OM had tien jaar cel geëist, maar de straf viel lager uit. De rechtbank veroordeelde Otto twee weken geleden tot zes jaar cel.

Klaas Otto en zijn advocaat Sanne Schuurman arriveren bij de rechtbank in Breda.
Klaas Otto en zijn advocaat Sanne Schuurman arriveren bij de rechtbank in Breda. Foto Remko de Waal / ANP

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bekendgemaakt in beroep te gaan tegen de uitspraak van twee weken geleden waarbij Klaas Otto werd veroordeeld tot zes jaar cel. Het OM had tien jaar cel geëist.

De oprichter van motorclub No Surrender werd veroordeeld voor afpersing, bedreiging, mishandeling en het witwassen van 1,3 miljoen euro aan crimineel geld tussen 2007 en 2016, maar vrijgesproken van het opdracht geven tot brandstichting en het plaatsen van een handgranaat. Het OM gaat daarom in hoger beroep.

Zelf ging Klaas Otto direct na het vonnis eind oktober ook al in beroep. Hij ontkent dat hij een schrikbewind voerde in de Brabantse autobranche en een beroepscrimineel is. Volgens Otto heeft justitie een verkeerd beeld van hem. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak inhoudelijk behandeld zal worden. Donderdag moest Otto zich in de rechtbank melden voor een niet-inhoudelijke zitting over het beïnvloeden van getuigen.

Lees ook: Rechters zien het verkeerd, zegt Otto

De zaak loopt al sinds de zomer van 2016. Otto zat langdurig in een zwaar detentieregime, omdat hij ervan verdacht werd een aanslag te willen plegen op een officier van justitie. Dat bleek uiteindelijk niet te kloppen. Daardoor viel de straf tegen Otto een jaar korter uit, zes in plaats van zeven jaar.

Afpersing

De zaak draait om twee voormalige zakenpartners van Otto, die net als hijzelf actief waren in de autobranche. Otto zou hen jarenlang hebben bedreigd en afgeperst. De twee waren zo bang voor Otto dat ze aanvankelijk niet tegen hem durfden te getuigen. Van de rechtbank moest Otto een van zijn slachtoffers, die hij ernstig mishandelde, een schadevergoeding van 100.000 euro betalen. Medeverdachte Janus de V. werd eerder ook veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden voor afpersing, bedreiging en zware mishandeling.

Otto richtte in 2013 de motorclub No Surrender op, waar ook Willem Holleeder zich bij aansloot. Hij wordt gezien als een boegbeeld van de georganiseerde misdaad. Ook de rechtbank kwalificeerde Otto twee weken geleden als beroepscrimineel.