Ook geliefd bij het Provotariaat

Foto Walter Herfst
Foto Walter Herfst

Misschien zijn het de flaporen, die een beetje afhangen. Of is het dat hij zijn kop een beetje schuin houdt, alsof hij wacht tot je iets doet waar hij hond-achtig op kan reageren – opspringen, hijgend breed glimlachen, heel hard rondjes rennen achter zichzelf aan. Waar het ook precies in zit, Fikkie is vermoedelijk het meest aaibare beeld van Rotterdam. En het meest geaaide: de oren en de snuit van het kleine bronzen beeldje glimmen omdat er elke dag mensen zijn die het niet kunnen laten; een aai over zijn kop. Fikkie is mogelijk ook het meest gestolen beeld van de stad. In de ruim 50 jaar dat het beeld op straat staat is het drie keer meegenomen en weer teruggebracht.

Het beeld van de Hongaarse kunstenaar Joeki Simak (1925-2015) is een geschenk aan de stad van het Rotterdamsch Studenten Corps bij het tiende lustrum in 1963. Toen stond Fikkie nog aan de Westersingel waar nu het oude tramhuis en het kanon staan. Het was op die plek dat Fikkie kortstondig het brandpunt werd van maatschappelijke spanningen.

Op zaterdagavond 15 mei 1966 verzamelden zich voor het eerst enkele honderden jongeren bij het hondje voor een happening. Rotterdam had sinds eind 1965 een eigen provobeweging, met als middelpunt de antiverkeersmagiër Thom Jaspers, die acties verzon tegen het vervuilende verkeer.

De bijeenkomst van het Rotterdamse ‘provotariaat’ bij Fikkie liep al snel uit de hand toen jongeren leuzen riepen tegen het Amerikaanse optreden in Vietnam en er bij Fikkie een fikkie werd gestookt. De politie arresteerde ruim twintig mensen, de week erop weer. De veiligheidsdiensten hebben Fikkie nog een tijd in de gaten gehouden, maar het werd snel rustig.

Sinds 1975 staat het hondje op het pleintje bij Café Timmer tussen het winkelende, drinkende en snackende publiek. Inmiddels door Hans Citroen voorzien van een bronzen drol – die opmerkelijk genoeg ook nogal glimt.