OM eist dertig jaar voor dubbele moord Rotterdam-Beverwaard

In december 2017 werden twee mannen doodgeschoten met een kalasjnikov. Volgens het OM is de kans dat de 19-jarige verdachte opnieuw de fout in gaat “zeer groot”.

In december 2017 werden twee mannen doodgeschoten in een stilstaande auto.
In december 2017 werden twee mannen doodgeschoten in een stilstaande auto. Foto GinoPress/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag dertig jaar celstraf geëist tegen de 19-jarige hoofdverdachte van een dubbele moord in de Rotterdamse wijk Beverwaard. Afgelopen december werden hier twee mannen in een stilstaande auto doodgeschoten met een kalasjnikov. Volgens het OM was er sprake van een liquidatie.

De Rotterdammer heeft bekend dat hij de mannen heeft doodgeschoten. Hij had de moord volgens justitie uitgebreid voorbereid, het motief was vermoedelijk een ripdeal. De jonge verdachte zou 15.000 euro krijgen voor de liquidatie. Hij wordt ook verdacht van een overval, heling en een winkeldiefstal.

Lees ook: Aantal schietpartijen in Rotterdam neemt weer toe

Zijn plan zou aanvankelijk zijn geweest een van de mannen om te brengen. Maar “dat er nog een tweede persoon in de auto zat, heeft hem er niet van weerhouden te schieten”, aldus het OM. Volgens justitie is voorbedachten rade voor beide moorden bewezen: hij zou “voldoende gelegenheid en tijd” hebben gehad om op de avond zelf van de dubbele liquidatie af te zien.

Uit onderzoek is gebleken dat hij volledig toerekeningsvatbaar is en dat de kans op recidive “zeer groot” is. Daarom moet hij volgens justitie niet onder minderjarigenstrafrecht worden berecht en vindt het OM een dermate lange celstraf gepast. Drie andere verdachten in de zaak, allen minderjarig, moeten de komende dagen voor de rechter verschijnen.