Meer dan 4.500 euro netto per maand maakt je ongelukkig

Meer geld maakt wel degelijk gelukkig, maar daar zit een grens aan zo blijkt uit Belgisch onderzoek.

Villawijk in België.
Villawijk in België. Foto Peter Hermus

Geld maakt gelukkig én niet gelukkig. Mensen met een hoger inkomen zijn meer tevreden. Maar stijgt dat inkomen boven de grens van 4.500 euro netto per maand dan daalt hun geluk weer. Dat blijkt uit representatief onderzoek van gezondheidseconoom Lieven Annemans onder 3.770 Belgen.

Gezondheid, sociale relaties en geld zijn de belangrijkste zaken die ons geluk bepalen, blijkt uit Annemans’ ‘Nationaal Geluksonderzoek’, uitgevoerd aan de Universiteit Gent en gesponsord door verzekeraar NN Belgium (de Belgische tak van Nationale Nederlanden). Wie het economisch slecht heeft, is dus gemiddeld veel ongelukkiger. Bij de groep Belgen met een inkomen onder de 1.000 euro netto per maand ligt de gemiddelde levenstevredenheid 20 procent lager dan wanneer het inkomen boven de 2.000 euro ligt. Deze mensen maken zich tenslotte zorgen om primaire levensbehoeften als voedsel en huisvesting.

Stijgt dat inkomen, dan zijn de ondervraagden een stuk gelukkiger. Niet alleen over – niet verrassend – hun inkomen, maar ook over minder materiële zaken, zoals vrienden, woonomstandigheden, het gevoel van autonomie, zelfverzekerdheid en werk.

Meer eenzaamheid

Toch blijkt meer niet altijd beter. Boven de 4.000 à 4.500 euro vindt de kentering plaats. De kleine groep die daar bovenuit stijgt, raakt juist minder tevreden over zijn inkomen. Daarmee gepaard daalt ook de tevredenheid over andere onderdelen van het leven. Vooral de minder goede vriendschappelijke banden vallen op. Meer geld blijkt ook meer eenzaamheid.

De verklaring van Annemans is de ‘hedonistische tredmolen’: „Hoe meer men heeft, hoe meer sommigen nog extra lijken te willen.” Volgens Annemans koopt deze groep vaker dure dingen om „een gebrek aan echt geluk te compenseren”. Maar dat materiële geluk is van korte duur: als de euforie over de nieuwe dure auto is vervaagd, blijft de stress en de eenzaamheid over. Ofwel: ons voortdurend verlangen naar meer maakt ons ongelukkig.