‘Kleur maakt altijd alles vrolijk’

René Rollema wint met ‘Kleurrijk Carnaval’ de publieksprijs van oktober met als thema ‘Kleurrijk’.

Kleurrijk zomercarnaval.
Kleurrijk zomercarnaval. René Rollema

„Dit is tijdens het zomercarnaval, afgelopen juli in Rotterdam”, zegt René Rollema (51). Hij komt zelf uit Den Haag, maar was – samen met nog zo’n 750.000 bezoekers – speciaal voor het tropische festival naar de Maasstad afgereisd. Niet omdat hij gek is op feestvieren – „Ik heb eigenlijk niet zoveel met carnaval” – maar speciaal om er foto’s te maken van ‘kleurrijke figuren’.

Hoe dat werkt: dan loopt hij langs een gedeelte van de stoet, kijkt of hij wat moois ziet, haast zich een stukje vooruit en wacht tot ‘het moois’ hem tegemoet komt. Zo maakte hij misschien wel vijfhonderd foto’s. „Dat schiet je snel weg, hoor. Maar daar zitten dan misschien maar tien bruikbare tussen. Ik ben niet zo snel tevreden.”

Rollema woonde zelf vier jaar in Brazilië, en zijn vrouw komt er vandaan, maar ook daar vermeed hij als het even kon de carnavalsdrukte. „In Rio is het wel leuk, maar in de wat kleinere plaatsen waar ik zat, was het gewoon niet zo veilig om dan rond te lopen.”

Allemaal kleur

Wie zijn – overigens goed bezochte – Instagram-account bekijkt, ziet honderden uiteenlopende foto’s, vrijwel allemaal in kleur. „Kleur maakt altijd alles vrolijk”, zegt Rollema. Hij werkt ook wel in zwart-wit, maar die foto’s zet hij liever niet op Instagram. „Het is net als met portretten: als je die tussen al die kleurenfoto’s zet, vallen ze weg. Bovendien verlies je er een hoop volgers mee. Veel mensen vinden het saai. Misschien dat ik er nog eens een apart account voor ga aanmaken.”

Op zijn foto’s zie je sporters, muzikanten, architectuur, een enkel abstract beeld – „Je ziet: ik ben overal voor te porren” – maar vooral ook landschappen en natuur. „Ik ben oorspronkelijk hovenier, dus de liefde voor ‘het groen’ zal er wel ingebakken zitten.” Zo struint hij regelmatig door het bos op zoek naar mooie beelden. „Die kleuren kunnen daar echt prachtig zijn.” Al gaat het ook weleens mis. „Laatst wilde ik een paddenstoel fotograferen, kwam er ineens een roodborstje op mijn schoen zitten.” Maar wat denk je? „Ik had de verkeerde lens erop; hij zat zo dichtbij dat ik niet kon focussen.”

Ook straatbeeld en stadslandschappen mag hij graag vastleggen. Vaak gaat hij daarvoor ook in het donker op pad. „Low Light-fotografie is uitdagend; hoe minder licht, hoe beperkter je mogelijkheden. Je moet er wat tijd voor uittrekken, maar het resultaat is vaak erg sfeervol.” Zie bijvoorbeeld zijn foto’s op de website van Werk aan de muur.

Bruiloftsfotografie

Rollema is pas sinds een jaar terug uit Brazilië. „Ik heb al jarenlang een camera, maar in Brazilië kon je die niet echt gebruiken. Veel te gevaarlijk, je bent ’m zo kwijt. Alleen in de toeristenplaatsen kon je foto’s maken.” Maar sinds hij terug is, heeft hij zich helemaal op de fotografie gestort. Sterker nog, hij hoopt er zijn beroep van te kunnen maken. Niet met landschapsfoto’s – „dat zou wel mooi zijn, maar daar kun je niet van leven” – maar om te beginnen met bruiloftsfotografie en portretten. „Een mooie trouwreportage, dat zou toch moeten kunnen.”