Franse herdenking Pétain valt verkeerd

Frankrijk Het Franse leger gaat maarschalk Philippe Pétain – die in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitsers – tóch niet herdenken.

Philippe Pétain in mei 1940.
Philippe Pétain in mei 1940.

Hij was de held van de Eerste Wereldoorlog, de strateeg van de Slag bij Verdun, die daarna tot het eind van de oorlog in 1918 het Franse leger leidde. Maar een oorlog verder was het dezelfde Maarschalk Philippe Pétain die van 1940 tot 1944 vanuit het kuuroord Vichy een regering leidde die met de Duitse bezetter collaboreerde. Toch wilde de Franse legertop hem zaterdag met zeven andere maarschalken uit de Grande Guerre in Parijs herdenken. Nadat president Emmanuel Macron die keus iets al te voortvarend had verdedigd, liet het Élysée woensdagavond weten daar alsnog van af te zien.

Macron zei overdag nog dat de herdenking van Pétain honderd jaar na het eind van de oorlog „gerechtvaardigd” is. Tot verbijstering van links Frankrijk leek hij Pétain, die in 1951 in gevangenschap overleed, te rehabiliteren. „Men kan een groot soldaat zijn geweest in de Eerste Wereldoorlog en tot rampzalige keuzes zijn gekomen in de tweede”, zei hij in de marge van een eigen herdenkingstournee door Noord- en Oost-Frankrijk. „Hij was een groot soldaat, dat is een waarheid. (…) Ik vergeef niets, maar ik vlak ook niets uit onze geschiedenis weg.”

Lees ook Macron, Trump en de spoken van 1918

„Pétain is een verrader en een antisemiet”, twitterde de hardlinkse oppositieleider Jean-Luc Mélenchon. „Zijn misdaden en zijn verraad verjaren niet.” De Parti Socialiste van oud-president Hollande sprak van „wansmaak” en de Joodse belangengroep CRIF zegt „geschokt” te zijn. Een woordvoerder van Macron laat weten dat zelfs Charles De Gaulle, die in de Tweede Wereldoorlog vanuit Londen het verzet tegen Vichy leidde, de bijdrage van Pétain in ‘14-18’ prees. Hij zette na 1945 de doodstraf voor Pétain om in levenslang.

Dit bericht is donderdag geactualiseerd