‘Franco-aanhanger’ gearresteerd voor moordcomplot premier Sánchez

De verdachte wilde een aanslag plegen op de Spaanse premier, omdat de regering plannen heeft om het stoffelijk overschot van oud-dictator Franco te verplaatsen.

De Spaanse socialistische premier Pedro Sánchez.
De Spaanse socialistische premier Pedro Sánchez. Foto Raul Caro / EPA

De Catalaanse politie heeft een 63-jarige man gearresteerd die mogelijk van plan was om de Spaanse premier Pedro Sánchez te vermoorden. De man zou een aanhanger van de Spaanse oud-dictator Franco zijn, die in 1975 overleed. Volgens de Spaanse autoriteiten wilde de man de aanslag plegen omdat de Spaanse regering van plan is om de stoffelijke resten van Franco te verplaatsen.

Twitter avatar mossos Mossos Arrested a man in Terrassa who wanted to kill the President of the Spanish Government, @sanchezcastejon. The arrested, who had an arsenal of weapons at home, is in prison

In de woning van de verdachte in de gemeente Terrassa, vlakbij Barcelona, vond de politie zestien vuurwapens, waaronder precisiewapens en automatische wapens. De verdachte zou werkzaam zijn voor een particulier beveiligingsbedrijf en daarom een wapenvergunning hebben. Volgens de Spaanse krant Público gaat het om Manuel Murillo Sánchez, een scherpschutter en wapenexpert, die zelf in staat is om wapens te bouwen en aan te passen.

Lees ook: Een selfie met Franco – nu het nog kan

Lone wolf

De krant schrijft dat het om een ‘lone wolf’ gaat. De man zou zijn plannen om de 46-jarige socialistische premier te vermoorden hebben aangekondigd in een WhatsApp-groep. Daarin zou hij gezegd hebben dat hij bereid was “om zich op te offeren” en dat hij een einde wilde maken aan die “rode shit”. Daarmee doelde hij waarschijnlijk op de socialistische premier. Iemand uit die WhatsApp-groep waarschuwde de autoriteiten.

Kort daarna, zo’n drie weken geleden, werd de man gearresteerd. De politie maakte de arrestatie echter donderdag pas bekend. Het Hooggerechtshof in Catalonië heeft tegenover El Pais bevestigd dat de verdachte wordt vastgehouden zonder borgtocht. De zaak wordt behandeld door een rechtbank in Terrassa en niet door een nationale rechtbank, omdat het niet zou gaan om terrorisme. De man wordt vervolgd voor een complot om een ambtenaar aan te vallen, het uiten van bedreigingen, bezit van illegale wapens en het zaaien van haat in verband met het verdedigen van Franco en het verheerlijken van de dictatuur.

De stoffelijke resten van Franco liggen nu in een groot mausoleum in De Vallei der Gevallenen nabij de hoofdstad Madrid. Er is veel te doen geweest om het besluit van de regering om alle openbare plaatsen te sluiten waar Franco wordt herdacht of de dictatuur wordt verheerlijkt. De socialist Sánchez, die sinds juni aan de macht is in Spanje, maakte er een prioriteit van om onmiddellijk na zijn aantreden het grafmonument van Franco te ontmantelen - tot woede van ‘rechts Spanje’.