Flexibel beeldscherm vouwt smartphone open als een boek

De opvouwbare smartphone is terug van weggeweest, nu met een buigbaar beeldscherm. Samsung toonde woensdagavond een toestel dat je openvouwt als een boek. Klap je het toestel dicht, dan is het een traditionele telefoon die je in je binnenzak steekt. Maatje baksteen, dat nog wel.

Er wordt al jaren geëxperimenteerd met flexibele, of zelfs oprolbare schermen. LG, Huawei en Lenovo werken eraan en vorige week toonde de Chinese fabrikant Royole een exotisch toestel met opklapscherm.

Volgens marktleider Samsung kun je op een opengevouwen telefoon drie apps tegelijk openen. Wat de toegevoegde waarde verder is, is niet helemaal duidelijk. Wel wat de fabrikant ermee op schiet. De smartphonemarkt raakt verzadigd en om toch winst te blijven maken, zoeken fabrikanten naar duurdere opties. De prijzen van de topmodellen lopen op tot meer dan duizend euro, al bleef echte vernieuwing in de hardware uit.

Opvouwbare toestellen als de Motorola Razr en de Nokia Communicator waren rond de eeuwwisseling populair, tot de komst van het aanraakscherm. Flinterdunne oled-techniek biedt nieuwe opties. Succes is niet gegarandeerd: tv's en telefoons met gebogen schermen sloegen niet aan.

Opvouwbare schermen zijn vrij kwetsbaar. Er is geen glasplaat die bescherming biedt. En hoe een scharnierend scherm zich houdt na duizenden keren geopend en gesloten te zijn, blijkt als consumenten zich over het toestel kunnen buigen. Samsung zegt dat de productie binnen enkele maanden kan starten.