FIOD neemt 45 miljoen sigaretten in beslag in Zuid-Holland

In heel 2017 heeft de instantie 75 miljoen sigaretten ingenomen. Sinds 2016 heeft de FIOD een speciaal team dat zich richt op sigarettensmokkel.

De sigaretten worden na inbeslagname vernietigd.
De sigaretten worden na inbeslagname vernietigd. Foto Jeroen Jumelet/ANP

De FIOD heeft donderdag zo’n 45 miljoen sigaretten in beslag genomen bij een grote operatie in Zuid-Holland. Ook zijn drie mannen aangehouden op verdenking van grootschalige sigarettensmokkel en legde de FIOD onder meer beslag op 130.000 euro contant geld en twee vrachtwagens. Een vrachtwagenchauffeur werd aangehouden in Rotterdam.

Volgens de fiscale opsporingsdienst smokkelde een groep criminelen via zeecontainers sigaretten naar Nederland, waarna ze op de Nederlandse en de Europese markt werden verkocht. De sigaretten zijn illegaal omdat er geen omzet- en accijnsbelasting over betaald is. Volgens de FIOD is er zo voor 11 miljoen euro aan belasting ontdoken.

Lees ook: Philip Morris wil invloed via terreurstudies

Een woordvoerder van de dienst spreekt van een “hele grote vangst”. De vangst van deze donderdag is meer dan de helft van wat de FIOD in heel 2017 heeft ingenomen. In dat jaar nam de opsporingsdienst 75 miljoen sigaretten in. In 2016 was het nog minder: 17 miljoen. De stijging in inbeslagnames laat zich verklaren door het feit dat de FIOD in 2016 een speciaal team oprichtte om sigarettensmokkel tegen te gaan.

Vorige maand werd in het Brabantse Lithoijen een illegale sigarettenfabriek opgerold. In een loods trof de FIOD 8 miljoen illegale sigaretten aan. De sigaretten die de FIOD inneemt, worden vernietigd. Hoe groot de sigarettensmokkel in Nederland precies is, is moeilijk te zeggen.

Volgens onderzoek van accountantskantoor KPMG (dat werd betaald door de tabaksindustrie) worden in de Europese Unie op jaarbasis 44,7 miljard sigaretten illegaal verhandeld.