Europa

ECB draagt Italiaan Enria voor als toezichthouder op bankensector

Het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft de Italiaanse econoom Andrea Enria woensdag voorgedragen als nieuwe toezichthouder voor de bankensector van de Europese Unie. In die functie zou Enria toezien op het functioneren van Europese banken, die hij bij falend beleid kan laten herstructureren of opdoeken. De 57-jarige Enria is nu nog voorzitter van de in Londen gevestigde Europese Bankautoriteit (EBA), waar hij verantwoordelijk is voor het opstellen van regelgeving voor Europese banken. Die functie vervult hij al sinds de oprichting van de EBA in 2011. Daarvoor werkte hij bij de Italiaanse centrale bank. Enria heeft meerdere stresstests van Europese banken geleid, waarin gekeken wordt hoe financieel gezond en bestand tegen externe schokken een financiële instelling is. (NRC)