Twaalf doden bij schietpartij in bar in Californië

Een 28-jarige schutter opende het vuur in een populaire bar tijdens een studentenavond. Over het motief is nog niets duidelijk.

Foto Mark J. Terrill/AP Photo

Bij een schietpartij in een bar in het zuiden van Californië zijn woensdagavond zeker twaalf mensen omgekomen. Ook de schutter is omgekomen in de bar. Dat meldt de lokale sheriff. Tussen de tien en twaalf mensen raakten gewond. In de bar waren tweehonderd mensen aanwezig toen de schutter rond middernacht (lokale tijd) het vuur opende.

Het gaat om de Borderline Bar & Grill in het stadje Thousand Oaks. Het café is populair bij studenten, volgens Pepperdine University waren meerdere studenten van de universiteit die avond in de bar aanwezig. De schutter gebruikte een handvuurwapen en rookbommen tijdens de aanval. Onder de doden is een politieagent, hij zou volgend jaar met pensioen gaan. Volgens een sheriff ter plaatse lag er “overal bloed” in de bar.

Motief nog onduidelijk

Volgens de autoriteiten gaat het om één schutter, vermoedelijk een 28-jarige man die van 2008 tot 2013 bij de marine zat. Over zijn motief is nog niet veel duidelijk, bij het binnengaan van de bar zou hij niets hebben gezegd. Meerdere agenten reageerden ‘s avonds (lokale tijd) op een melding van een schietpartij. Bij de ingang van de bar werd een van hen neergeschoten, de man overleed later in het ziekenhuis.

Toen de politie de bar later was binnengedrongen, troffen zij elf omgekomen slachtoffers en de dode schutter aan. Ooggetuigen zeiden tegen CNN dat ze dachten dat het in plaats van kogels in eerste instantie om het geluid van knappende ballonnen ging.

Het is niet duidelijk hoe de schutter aan zijn einde kwam. Mogelijk heeft hij zichzelf gedood, maar dit wordt nog onderzocht. Meerdere gewonden werden overgebracht naar het ziekenhuis. Niet alle gewonden werden geraakt door kogels, een deel raakte gewond doordat bezoekers van de bar in paniek door ramen naar buiten probeerden te vluchten. Donderdag rond vier uur (Nederlandse tijd) konden ruim twintig gewonden het ziekenhuis weer verlaten.

President Trump is op de hoogte gesteld van de schietpartij.