Dividend stripping

Inval bij BlackRock op verdenking van belastingontduiking

Controleurs van het Duitse Openbaar Ministerie zijn dinsdag binnengevallen bij een vestiging van investeringsmaatschappij BlackRock, in München. Dat maakte de aanklager woensdag bekend. Het vermoeden bestaat dat BlackRock meewerkte aan het ontduiken van belasting via zogeheten CumEx-transacties, ook wel bekend als ‘dividend stripping’. Het is een constructie die met een snelle reeks transacties tussen verschillende aandeelhouders probeert te verhullen wie er dividend ontvangen heeft en daar belasting over moet betalen.

BlackRock meldt dat het „alle medewerking verleent”. Aan de inval ging een onderzoek van journalistiek samenwerkingsverband Correctiv vooraf. Dat becijferde dat dividend stripping de Europese belastingbetaler 55 miljard euro heeft gekost. (AP)