Opinie

Condooms

In 010

Ik ging naar een Late Night Talkshow in Club Worm. Het was pas half tien ’s avonds, maar dat is in een arbeidersstad als Rotterdam kennelijk al laat. Op het podium verscheen presentator Ernest van der Kwast. „Ik zit in een Leen Bakker-stoeltje”, zei hij met een vies gezicht. „De stoelen van Worm waren niet veilig voor inbrekers. Vandaar.”

Hoe wonderschoon sloot zijn ongerief aan bij de hoofdgast: Anneloek Sollart, regisseur van De Beveiligers, een film die deze week in premiere ging in LantarenVenster. Het idee ontstond twee jaar geleden. „Ik zat in het Oude Luxor op rij zeven”, herinnerde Sollart zich. „Plotseling werd ik overrompeld door angst. Stel je voor dat iemand met een kalasjnikov gaat schieten.” Van Youp van ’t Hek had ze niets meer gezien.

Angst werd haar thema, en de Rotterdamse ging op zoek naar beveiligers die ze mocht volgen. „Wie heb je niet in je film gekregen?”, wilde Van der Kwast weten. Sollart: „De beveiliging van de Oosterscheldedam. Rijkswaterstaat zei: de dam staat nog niet bekend als terreurdoelwit, en dat willen we graag zo houden.”

De Canal Parade zat er wel in. „Kun je een aanslag op zo’n event voorkomen?”, vroeg Van der Kwast. „Niet echt”, dacht Sollart. „En op de metro?” „Ook moeilijk. Ze letten wel op verdacht gedrag, bijvoorbeeld als je twee of drie metro’s voorbij laat gaan. Maar ja, dat kun je ook uit liefdesverdriet doen.”

„Toch wel een heel literair beroep”, mijmerde schrijver Van der Kwast, „want er gebeurt niets. En áls er eens iets voorvalt, bijvoorbeeld een aanval op de kerncentrale van Borssele, kan de beveiliger niets doen.” Maar dat geldt niet altijd. Sollart vertelde over een jongen die uit geloofsovertuiging condooms stal in plaats van ervoor te betalen, waarop een minutenlange worsteling met de beveiliging was gevolgd.

Sommigen zijn gewoon te aardig voor het vak. We zagen een Haagse securityman die zich liet afblaffen door een wietroker. „Ontzettend lieve jongen, die beveiliger”, wist Sollart. „Hij is nu sportleraar.”

Sterker in zijn schoenen staat de beveiliger van Wilders. Sollart: „Ik moet wel zeggen: hij wilde alleen met zijn voornaam op de aftiteling. Vond-ie net ietsje veiliger.”