Commissarissen

ABN Amro grijpt in na kritiek ECB

Twee commissarissen van ABN Amro treden vervroegd terug. Het gaat om Steven ten Have en Frederieke Leeflang.

Het gisteren aangekondigde vertrek volgt op een kritisch oordeel van de Europese Centrale Bank, waarover Het Financieele Dagblad deze donderdag bericht.

Volgens de krant vindt de ECB dat de top van ABN Amro jarenlang niet goed heeft gefunctioneerd. De ECB deed afgelopen maanden samen met De Nederlandsche Bank onderzoek naar de leiderschapscrisis in de top. De bank kampte jaren met ruzie, met name tussen voorzitter van de raad van commissarissen Olga Zoutendijk en toenmalig bestuursvoorzitter Gerrit Zalm. Zoutendijk, die te veel macht naar zich zou hebben toegetrokken, is inmiddels vertrokken.

Als vervangers voor de twee commissarissen die nu weggaan worden Michiel Lap en Anna Storåkers voorgedragen. Lap was eerder werkzaam bij Morgan Stanley en Goldman Sachs. Ook Storåkers heeft veel bancaire ervaring: ze was de afgelopen negen jaar werkzaam bij Nordea. Die Zweedse bank wilde enkele jaren geleden samengaan met ABN Amro.

Eerder gaf minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) aan dat de ECB wil dat er commissarissen worden benoemd bij ABN Amro met meer bankervaring. Met de twee nieuwe commissarissen voldoet ABN Amro aan de „wens de bancaire expertise in de Raad van Commissarissen verder te vergroten”, meldt huidig president-commissaris Tom de Swaan.