CNN-journalist niet welkom in Witte Huis

Verslaggever Jim Acosta van CNN is niet langer welkom in het Witte Huis. Aanleiding is een woordenwisseling tussen de journalist en president Donald Trump tijdens een persconferentie woensdag over een grote groep migranten uit Midden-Amerika die onderweg is naar de Verenigde Staten.

Acosta vraagt Trump naar diens gebruik van het woord ‘invasie’. De president weigert daarop in te gaan en zegt uiteindelijk: „Echt, ik denk dat je mij het land moet laten besturen – jij bestuurt CNN.”

Trump ontneemt Acosta het woord, maar die gaat onverstoorbaar door met te stellen van vragen. Op beelden van de persconferentie is te zien hoe een vrouwelijke medewerker van het Witte Huis probeert Acosta de microfoon af te nemen.

Acosta laat dat niet toe. Maar als hij de microfoon tenslotte heeft ingeleverd, noemt Trump hem „een onbeschaafde en verschrikkelijke persoon”, die helemaal niet bij CNN zou moeten werken. ’s Avonds keert Acosta naar het Witte Huis terug voor een live-opname. Een veiligheidsfunctionaris weigert hem de toegang en hij moet zijn pasje inleveren.

Woordvoerder Sarah Huckabee Sanders van het Witte Huis, die zelf geregeld met Acosta in de clinch lag, beschuldigt de journalist ervan met „zijn handen aan een jonge vrouw” (die hem de microfoon wil afnemen) te hebben gezeten. Dat blijkt niet uit de beelden en een journalist van Reuters die op de persconferentie naast Acosta zit, verklaart dat er geen sprake is handtastelijkheden.

CNN zegt volledig achter Acosta te staan. „Deze ongekende beslissing is een gevaar voor onze democratie en het land verdient beter.” De vereniging van Witte Huis journalisten en de American Civil Liberties Union for steunen Acosta en roepen het Witte Huis op om de journalist weer toe te laten.

Volgens Sanders bewijst de steun van CNN voor Acosta echter dat de nieuwszender „buitensporige minachting voelt voor iedereen in deze regering, waaronder jonge vrouwen”. (AP, Reuters)