Tommy Wieringa winnaar BookSpot Literatuurprijs 2018

Met zijn roman De heilige Rita won Wieringa bij zowel de vakjury als het publiek de BookSpot Literatuurprijs, die tot dit jaar de ECI Literatuurprijs heette, en nog eerder de AKO Literatuurprijs.

Auteur Tommy Wieringa.
Auteur Tommy Wieringa. Foto Remko de Waal/ANP

Tommy Wieringa is de winnaar van de BookSpot Literatuurprijs 2018, voor zijn roman De heilige Rita. Dat is donderdagavond laat bekendgemaakt in het tv-programma RTL Late Night. Wieringa ontvangt een bedrag van 50.000 euro. Dat komt nog bovenop de 10.000 euro die hij eerder al op de dag ontving voor zijn bekroning met de gelieerde publieksprijs, de BookSpot Lezersprijs.

Dit is de tweede grote literaire bekroning voor Wieringa, die eerder voor Dit zijn de namen (2015) de Libris Literatuurprijs ontving. De BookSpot Literatuurprijs is de nog niet zo bekende tegenhanger van die prijs – de naam verraadt niet dat het de voortzetting is van wat tot dit jaar de ECI Literatuurprijs heette, en nog eerder de AKO Literatuurprijs. Voor die onderscheiding is Wieringa twee keer eerder genomineerd geweest zonder hem te winnen, in 2009 met Caesarion en in 2005 voor Joe Speedboot.

Grensstreek

De heilige Rita, het verhaal van een man die zijn leven in een grensstreek in nietigheid ziet eindigen, werd algemeen gezien als zeer grote kanshebber – de recensies waren bij verschijnen al uiterst lovend, ook in NRC, dat de roman de maximale vijf ballen gaf: “Wieringa toont hier zijn volle vermogens als verhalenverteller en beheerst ze meesterlijk.”

Eerder dit jaar greep Wieringa tot veler verrassing juist naast de Libris Literatuurprijs, die Murat Isik won voor Wees onzichtbaar. De heilige Rita is met ruim 100.000 exemplaren al de best verkopende literaire roman van het afgelopen jaar en dingt als een van de zes grootste bestsellers van het jaar mee naar de NS Publieksprijs. De winnaar van die prijs wordt over twee weken bekendgemaakt.

Lees ook de recensie (vijf ballen): Een krimpleven in een krimpgebied

De jury, geheel bestaand uit literair recensenten, verkoos Wieringa boven de vijf andere finalisten van de BookSpot Literatuurprijs: het enige non-fictieboek op de lijst Ondanks de zwaartekracht van Suzanna Jansen, de alom geprezen roman Jij bent van mij van Peter Middendorp, het voor álle mogelijke prijzen genomineerde romandebuut Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen, de poëzieroman Voor het vergeten van Peter Verhelst en de onterecht vrijwel onopgemerkte dystopische roman In alle steden van Aukelien Weverling. Zij ontvangen elk een bedrag van 5.000 euro voor hun nominatie.

Prijzengeld

De twee grote jaarlijkse Nederlandse literatuurprijzen, Libris en BookSpot, kennen een even hoog geldbedrag toe. Het grote verschil is dat bij de BookSpot-prijs ook non-fictieboeken meedingen. Daarnaast kent de BookSpot-prijs ook een lezersprijs, waarvan de winnaar werd bepaald door vijftig geselecteerde lezers. Zij kozen ook voor De heilige Rita, waardoor de andere twee kanshebbers, Suzanna Jansen en Pieter Waterdrinker (Tsjaikovskistraat 40), achter het net visten. De eerdere keren dat de lezersprijs is toegekend, kwam de publiekskeuze ook overeen met de keuze van de vakjury.