Profiel

Hoe Tim Hofman het politici moeilijk maakt met #Boos

Tim Hofman Maker #Boos

Sinds 2016 maakt Tim Hofman #Boos voor zijn YouTubekanaal (365.000 abonnees) om met draaiende camera misstanden aan de kaak te stellen die jongeren treffen. Nu maakt hij zich sterk voor een kinderpardon. „Het vrolijkste relprogramma ooit.”

„Emmy, néé. We gaan héél even praten.” Presentator Tim Hofman (30) zet zijn voet tussen de kantoordeur van Emmy van der Tol. De Nijmeegse huisbaas zou zich schuldig maken aan huisvredebreuk, contractbreuk en overal boetes voor opleggen – over het gras lopen kost 12,50 euro. Huurders Jasper en Sebastiaan, door Hofman ‘Jappie en Bassie’ genoemd, hebben BNNVARA-programma #Boos ingeschakeld om borg terug te krijgen. Van der Tol probeert de camera weg te duwen en tikt 112 in op haar telefoon. Hofman kijkt over haar schouder mee. „Nee Emmy, je moet 0900-8844 hebben. Dit is het noodnummer.”

De video ‘HUISJESMELKER EMMY LAAT STUDENTEN BETALEN VOOR SEKS EN NAAIT ZE ZELF OOK NOG FF’ werd eind 2016 gepubliceerd en is bijna 600.000 keer bekeken.

Sinds juni 2016 maakt Tim Hofman #Boos. Iedere donderdag om 16.00 uur (maar meestal later) verschijnt een video van zo’n tien minuten op YouTube. #Boos wil, aldus de makers, ‘boze’ mensen ‘onboos’ maken. Ze gaan langs op een school die gymshirts voorschrijft – maar die van de meisjes schijnen door. Ze bezoeken een restaurant dat de fooien niet uitkeert. En halen verhaal bij een site die valse concertkaarten verkoopt.

Daarbij is veel geoorloofd. Hij valt onaangekondigd en met draaiende camera binnen. In de montage wordt niemand gespaard. Politici krijgen feesthoedjes op en ze monteren er scheetgeluiden overheen. Hofman bedient zich van manieren die hij de ander verwijt: u schendt de privacy van studenten? Wij die van u.

Lees ook: Kinderen maken de politicus mens én onmens

Vorige week plaatste Hofman een langere uitzending van #Boos online. De documentaire Terug naar je eige land duurt ruim een uur. Daarin pleit hij voor een „kinderpardon dat wél werkt”. Zoals altijd confronteert Hofman de machthebbers met de slachtoffers. Hofman nam Nemr, een „bijna negenjarig” Iraaks jongetje mee naar de Tweede Kamer. Die vraagt aan politici: ik ben in Nederland geboren, waarom moet ik weg?

Tussen Lubach en Castricum

Hofmans stijl doet denken aan die van Powned-presentator Rutger Castricum, zijn satirische activisme aan televisiemaker Arjen Lubach, het cynisme en de woordgrappen aan weblog Geenstijl. Vasthoudend, confronterend en ontregelend. Voor ze het Tweede Kamergebouw ingaan, laat hij Nemr zijn middelvinger opsteken. Als PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher opmerkt dat hij de overval met Nemr „echt niet zo netjes” vindt, zegt Hofman fel: „Ik hou ook niet van netjes, daar kom ik ook niet voor. Er staat hier een jongen van 9 die naar Irak gedonderd wordt. Dat is niet netjes.” Als Tim Hofman in de zomer van 2017 aan een aflevering een gebroken kaak en hersenschudding overhoudt, noemt Peter R. de Vries zijn aanpak bij RTL Boulevard „peuterjournalistiek”. Hofman overviel opnieuw een huisbaas wegens achterstallig onderhoud en liet een confettikanon afgaan. De Vries: „Als je op deze manier te werk gaat – als je eigenlijk gewoon entertainment maakt – dan moet je er niet gek van opkijken wanneer iemand dat niet trekt.” De huisbaas biedt kort daarop zijn excuses aan.

#Boos is in meerdere opzichten een succes. Hofman is een uitzondering in Hilversum: hij heeft 356.000 abonnees op zijn YouTubekanaal. Precies de jongere doelgroep waar de NPO zo hard naar zoekt. Hoewel content maken voor YouTube alléén eigenlijk niet mag, gedoogt de NPO – Hofman en zijn team worden met ledengeld van BNNVARA betaald.

Onder druk van de camera krijgen jongeren vaak hun zin. Door de documentaire verzamelde Hofman al meer dan 215.000 handtekeningen voor een kinderpardon-petitie. De SP diende een motie in.

Hoewel er inmiddels een professionele animator is aangetrokken, moet #Boos er doelbewust houtje-touwtje uitzien. #Boos wordt gemaakt met „ongeveer” acht mensen. Ze vergaderen nooit. Overleg vindt plaats in de appgroep genaamd ‘Beauxwew!?!’ - de eindredacteur leunde op het toetsenbord toen hij de titel van de groep intikte. In piekperioden komen er honderd tot tweehonderd klachten per week per e-mail binnen. Wekelijks worden er drie geselecteerd. Een geschikte klacht heeft volgens de makers een oplosbaar, duidelijk verhaal. Als kijker kun je het bijna onmogelijk met de klager oneens zijn. #Boos-maker en goede vriend Leon Zervos : „Het mag geen welles-nietes worden. Anders kunnen we niet tot een oplossing komen. Het blijft wel in de eerste plaats televisie.”

Bloed onder de nagels

Tim Hofman wordt in 1988 geboren in Vlaardingen. Al sinds hij kan praten is „Timmie-nee” „confronterend en direct”. Moeder Jolanda Hofman, verpleegkundige en operatie-assistent denkt dat hij het meest op haar lijkt. „Ik roep net zo makkelijk een arts op het matje en laat die gerust drie keer sorry zeggen.” Op het Stedelijk Gymnasium in Schiedam zijn veel regels, daar kan hij niet goed mee omgaan. Leon Zervos herinnert zich hoe ze populaire leerlingen uit drie of vier klassen hoger „het bloed onder de nagels vandaan haalden” omdat ze eerder „doelwit van hen” waren . „Als zo’n jongen de kantine uit wilde, gingen we voor hem staan. Deed hij een stapje naar rechts, deden wij dat ook. Tot we een duw kregen.”

Hofman studeert Taal en Cultuurstudies (Utrecht), Nederlandse taal (Leiden) en Communicatiewetenschappen (Amsterdam), maar maakt geen opleiding af. In 2011 wordt hij uit meer dan duizend jongeren geselecteerd voor BNN University, het interne opleidingsprogramma. Hij twijfelt of dat wel de plek voor hem is, zegt Jorn van Hoorn, die bij de opleiding betrokken is. Hofman komt te laat, maakt alleen waar hij zelf zin in heeft. „Een aparte kerel. Kapot jasje, van dat lange haar. We kozen hem om zijn brutaliteit en inhoud.” Hofman maakt één item dat opvalt: hij interviewt Mark Rutte met een enorme zelfgeknutselde microfoon. Hij krijgt het voordeel van de twijfel. Van Hoorn: „Een mini-contractje bij 101TV, de digitale jongerenzender van de publieke omroep, om zich te bewijzen.” Daar maakt hij zijn eigen show: TimTV. Al snel mag hij brutale vragen stellen op de reguliere televisie, voor onder meer Spuiten en Slikken.

Lees ook: Wat Dijkhoff en Asscher wél hadden moeten zeggen tegen Nemr

Dichtbundel

Bij het bedenken van #Boos zegt Hofman „het vrolijkste relprogramma ooit” te willen maken, aldus Zervos. „We zijn nog steeds irritant. Onze humor is flauw en kinderachtig.” Die relativerende, soms cynische houding klinkt overal in door. Dat kreeg Hofman mee in zijn opvoeding, zegt zijn moeder – een ander is nooit meer dan jij. Het tv-vak is hij naar eigen zeggen ingerold. Zijn dichtbundel – een bestseller (vorig jaar bijna 30.000 verkocht) – noemt hij „een rijmbundel”. Mensen die dichtbij hem staan zeggen dat Hofman zich wel degelijk opwindt over maatschappelijke thema’s. Vorig jaar was hij het gezicht van een campagne om meer jongeren naar de stembus te trekken. In 2016 pleitte hij in de Tweede Kamer voor een opener debat over drugsgebruik. Goede vriendin Talisia Misiedjan zegt dat Hofman al maanden met het kinderpardon in z’n hoofd zat - „nog voor Lily en Howick”.

Donderdagavond om 22.25 uur is Terug naar je eige land uitgezonden op NPO 3. Het is de eerste keer dat #Boos op de ouderwetse, traditionele televisie te zien is.