Rutte heeft het in de Schilderswijk zwaarder dan in het parlement

De Haagse Stemming Vandaag kiezen de Europese christen-democraten hun Spitzenkandidat. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Rutte wordt onder vuur genomen door de gewone Schilderswijker. Asscher door zijn eigen kandidaat-lijsttrekkers voor de senaat. Koolmees door de Raad van State. En het kabinet door het Europees Hof.

RUTTETOUR: Politiek Den Haag is in de ban van het kinderpardon (waar het CDA misschien wel het meest mee worstelt) en voogdijkinderen. Maar in de bibliotheek van de Schilderswijk, zo’n arme wijk waar het gestaag slechter mee gaat, kreeg Mark Rutte tijdens een bezoek gisteravond hele andere moeilijke vragen van en over kinderen. Waarom die geen huizen krijgen, waarom ze niet op meer gemengde scholen zitten en waarom ze zo moeilijk een stage of werk vinden? Zorgen waar de premier “weinig” aan kan doen, het “pasklare antwoord” niet op heeft en die hij afdeed met “uiteindelijk zijn we natuurlijk allemaal migranten”. Een hele dag werkbezoeken leverde ook inzichten over de premier zelf op. Zo weten we nu wat voor koffiezetapparaat hij thuis heeft staan. Dat hij zelf zeven jaar op de wachtlijst heeft gestaan voor een huurhuis. En dat hij een ongepland kind was en “die zijn de beste”.

(ON)GEVRAAGD ADVIES I: Een PvdA-avondje in Breda leverde weinig politiek vuurwerk op, maar wel kritiek op partijleider Lodewijk Asscher. Van de mensen die zijn partij in de senaat willen gaan leiden. Als enige organiseert de PvdA een lijsttrekkersverkiezing. Tussen interim-fractievoorzitter Esther-Mirjam Sent, oud-senator en -partijvoorzitter Ruud Koole en twee ex-Tweede Kamerleden, Jeroen Recourt en Mei Li Vos, die door Asscher te laag waren gezet voor een verkiesbare plek in 2017. Het was zoeken naar de verschillen tussen de vier, constateerde verslaggever Mark Lievisse Adriaanse. Er was onder andere eensgezindheid dat de PvdA niet het kabinet moet gaan gedogen als de coalitie komend voorjaar haar meerderheid verliest, zoals Asscher gesuggereerd had. “Ik ken Lodewijk als een slimme man, maar dit had hij slimmer moeten doen”, zei Vos. “Gelukkig heeft hij het er daarna niet meer over gehad.”

(ON)GEVRAAGD ADVIES II: Het werkt niet, het heeft niet gewerkt en het gaat niet werken. Dat zijn kort gezegd de reacties op de nieuwe arbeidsmarktplannen van minister Wouter Koolmees. De D66’er noemt de reparatie van de maatregelen van zijn voorganger op Sociale Zaken, Lodewijk Asscher, zelf “een mijlpaal”. Mensen met een vast contract krijgen minder bescherming, werknemers met een tijdelijk contract krijgen juist meer bescherming. Maar in de wet wordt ook heel veel niet geregeld, regels voor zzp’ers en doorbetaling bij ziekte bijvoorbeeld. De Raad van State verwacht dat hooguit “de ergste knelpunten verminderen”. Een Tilburgse hoogleraar voorspelt in NRC: “We hebben in Nederland een unieke sector van bedrijven die flexconstructies verzinnen. Die houden morgen hun eerste heidag: wat kunnen we verzinnen om de nieuwe regels te omzeilen?”

(ON)GEVRAAGD ADVIES III: Alle ambitieuze klimaatplannen ten spijt doet Nederland niet genoeg voor het milieu, zo oordeelt het Europees Hof. Nederlandse provincies hebben duizenden vergunningen verleend, terwijl maatregelen om stikstof te beperken niet blijken te werken. De uitspraak van het hof in Luxemburg blokkeert mogelijk de uitbreiding van boerenbedrijven en de verbreding van wegen. En milieuorganisaties zien in de uitspraak al een kans om ook de vergunning van kolencentrales aan te vechten, meldt Trouw.

(ON)GEVRAAGD ADVIES IV: In het onderwijs gooit ondertussen de Onderwijsraad de knuppel in het hoenderhok met een advies dat stelt dat leraren op de middelbare school allemaal dezelfde basisopleiding moeten volgen en dan meer dan één vak tegelijkertijd kunnen geven. “Meer mogelijkheden tot mobiliteit zorgen voor een aantrekkelijker beroep en bieden daarnaast meer mogelijkheden om lerarentekorten aan te pakken”, aldus de raad. “Zorgelijk” en “zo werkt het niet”, zijn de eerste reacties van leraren zelf.

OVERDAADKRACHT: CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg kondigde al een initiatiefwet aan om het filmen van ongelukken te verbieden. Nu komt GroenLinks-collega Kathalijne Buitenweg met een vergelijkbaar voorstel. Ze noemen het “niet normaal” en “moreel verwerpelijk” dat mensen verkeersongelukken filmen waarbij mensen in doodsnood verkeren of zelfs omgekomen zijn. Een Kamermeerderheid wil deze ‘hufters’ aanpakken. Maar of dat met een wet gaat lukken?

DE NIEUWE HALBE: Is het een baan? Is het een adviseurschap? Laten we het erop houden dat Halbe Zijlstra, acht maanden nadat hij moest aftreden, een nieuwe klus heeft. Hij gaat aan de slag bij bouwonderneming VolkerWessels.

QUOTE VAN DE DAG:

“Mensen mogen voor of tegen identiteitspolitiek zijn, zinvol is dit niet meer: het bestaat, zoals het weer. Nu kun je zeggen dat Nederland dit allemaal al kent: de witte identiteitspolitiek van PVV en FvD; de reactie daarop van Denk; 50Plus, etc. Maar je kunt evengoed verdedigen dat het ware trumpisme, in zijn rauwheid, nog moet landen.”

Politiek columnist Tom-Jan Meeus voorziet dat het vertrek van Rutte als VVD-leider leidt tot electorale winst voor “beoefenaren van Hollands trumpisme”.