Interview

VVD-politicus Rosenthal in memoires: mijn ambtenaren werkten mij tegen

Oud-minister De VVD-politicus noemt het ‘opvallend’ hoe goed enkele fractiewoordvoerders op de hoogte bleken te zijn van interne documenten.

Foto ANP
Foto ANP

VVD-politicus Uri Rosenthal voelde zich in zijn tijd als minister van Buitenlandse Zaken tegengewerkt door zijn eigen ambtenaren. In zijn woensdag verschenen memoires Waarnemer Adviseur Beslisser schrijft hij dat het „opvallend” was hoe goed sommige fractiewoordvoerders op het terrein van buitenlandse zaken op de hoogte bleken te zijn van interne documenten en menige mondelinge gedachtewisseling op het departement.

Dat de verhouding tussen hem en zijn ambtenaren verre van optimaal was, was al bekend. Rosenthals uitspraak kort na zijn aantreden dat de tijd van diplomatie als rustiek tijdverdrijf voorbij was, leidde onder de ambtenaren tot veel woede. Het kwam daarna niet meer goed tussen ‘de professor van buiten’ en de diplomaten. In zijn herinneringen blikt Rosenthal (73) uitvoerig terug op de turbulente episode, tussen 2010 en 2012, toen hij minister van Buitenlandse Zaken was. Zijn uitspraak over het rustieke tijdverdrijf was een „echte uitglijer”, aldus Rosenthal in het boek. „Ik had het anders moeten zeggen.”

Want dat de boel bij Buitenlandse Zaken opgeschud moest worden, daar is hij nog steeds van overtuigd. Op het departement was er volgens hem onder de ambtenaren „een groot contingent leden van linkse partijen” te vinden. Ook hekelt hij in enkele gevallen het beoordelingsvermogen van uitgezonden diplomaten. Zo verbaast het hem dat ze, ondanks hun goede contacten, de Arabische Lente niet zagen aankomen.