UvA-hoogleraar vertrekt na ‘grensoverschrijdend gedrag’

Op de afdeling van de rechtenfaculteit heeft volgens een onderzoek langere tijd “een gevoel van onveiligheid” geheerst, schrijft de Universiteit van Amsterdam.

De Universiteit van Amsterdam op het Roeterseiland. Een UvA-hoogleraar heeft ontslag genomen wegens 'grensoverschrijdend gedrag'.
De Universiteit van Amsterdam op het Roeterseiland. Een UvA-hoogleraar heeft ontslag genomen wegens 'grensoverschrijdend gedrag'. Foto: Amber Beckers/Hollandse Hoogte

Een hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam heeft ontslag genomen nadat de decaan en het College van Bestuur het vertrouwen hadden opgezegd wegens “grensoverschrijdend gedrag”. Dat heeft de universiteit woensdag bekendgemaakt na onderzoek van een onafhankelijk onderzoeksbureau. Alle medewerkers van de rechtenfaculteit zijn inmiddels op de hoogte gesteld.

In juni ontving de faculteit van de UvA verontrustende meldingen over mogelijk grensoverschrijdend gedrag van de hoogleraar. Uit onderzoek bleek dat er inderdaad sprake is geweest van dergelijk gedrag. Ook heerste er “gedurende een langere periode in de betrokken afdeling een gevoel van onveiligheid”.

Het is niet bekend wat er precies heeft plaatsgevonden. De universiteit doet verder geen mededelingen over de inhoud van het rapport.

Angstcultuur

Het College van Bestuur en de decaan besloten dat de hoogleraar niet kon terugkeren op de faculteit waarna de hoogleraar zelf ontslag nam. De universiteit benadrukt dat de academische kwaliteiten van de betrokken hoogleraar niet ter discussie staan. Decaan André Nollkaemper schrijft in het persbericht:

“Het is onacceptabel dat er binnen onze academische gemeenschap plekken zijn waar een cultuur heerst waarin medewerkers zich niet veilig voelen.”

De faculteit gaat maatregelen treffen, schrijft de universiteit. “Wat er gebeurd is, kan niet door de beugel en daar verbinden wij dan ook conclusies aan”, schrijft Geert ten Dam, voorzitter van het College van Bestuur in de verklaring.