Slavernij is ‘pijnlijkste bladzijde’ uit Britse geschiedenis, zegt prins Charles in Ghana

De slavenhandel is een „onuitwisbare vlek” op de Britse geschiedenis. Dat heeft prins Charles maandag gezegd tijdens een staatsbezoek aan Ghana.

Het is de eerste keer dat een lid van de Britse koninklijke familie zich op deze manier uitspreekt over het slavernijverleden van het land.

Vanuit Ghana werden veel slaven naar de kolonies in de Amerika’s gebracht, op onder meer Britse schepen. Naar schatting vertrokken anderhalf miljoen Afrikanen vanuit het zogenoemde Christiansborg-kasteel, een fort in de Ghanese hoofdstad Accra.

Charles bracht er zaterdag een bezoek en sprak er de Ghanese president en andere aanwezigen toe. Hij noemde het Britse slavernijverleden „verschrikkelijk”. „Ik moet de pijnlijkste bladzijde in de geschiedenis van de relatie tussen Ghana en de Europese landen, zeker ook het VK, erkennen”, sprak de kroonprins.

Charles noemde het Britse koninkrijk „later een belangrijke voorvechter en leidende natie in het afschaffen van de slavernij”. Maar, stelde de prins, „we delen de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat de verachtelijke gruwel van de slavernij nooit wordt vergeten”.

Het Verenigd Koninkrijk was ruim tweehonderd jaar betrokken bij de trans-Atlantische slavenhandel. De Britten deden de handel in 1807 in de ban, de slavernij zelf werd decennia later afgeschaft. Hierna ontvingen voormalige handelaren compensatie van de Britse overheid. De slaven kregen geen vergoeding.

Hoewel het bijzonder is dat een lid van het Britse koningshuis zich uitspreekt over deze geschiedenis, is niet iedereen tevreden. Critici menen dat het slavernijverleden een prominentere plek moet krijgen in de Britse schoolboeken. Anderen vinden dat een „officieel excuus” van het land nog altijd ontbreekt.

In zijn speech sprak Charles ook over de effecten van klimaatverandering. Hij noemde het probleem „de urgentste kwestie” die bestaat.