Spierkrampmiddel Inhibin voortaan slechts op recept verkrijgbaar

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die Inhibin gebruiken een verhoogd risico lopen op ernstige hartproblemen.

Het geneesmiddel Inhibin wordt onder andere gebruikt voor de behandeling van beenkramp.
Het geneesmiddel Inhibin wordt onder andere gebruikt voor de behandeling van beenkramp. Foto via Getty Images

Inhibin, een medicijn tegen spierkrampen verstrekt door farmaceut Mylan, is voortaan slechts verkrijgbaar op doktersrecept. Dat heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) woensdag bepaald.

Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die Inhibin gebruiken een verhoogd risico lopen op ernstige hartritmestoornissen. Gebruik van het middel leidt zelfs tot een grotere overlijdenskans. Met name hartpatiënten moeten volgens het CBG terughoudend zijn met gebruik van het middel.

Hydrokinine

Het onderzoek richtte zich op de gevolgen van inname van kinine-producten. In Inhibin zit de werkzame stof hydrokinine, die een vergelijkbare uitwerking heeft op het hart. Daarom heeft het CBG “uit voorzorg” besloten het middel alleen nog maar op doktersrecept beschikbaar te maken, aldus een woordvoerder.

In een reactie schrijft farmaceut Mylon: “In de decennia dat Inhibin op de markt is, zijn er geen signalen geweest dat Inhibin deze cardiale bijwerkingen geeft. Heel veel patienten hebben zeer veel baat bij dit middel.”

Inhibin wordt onder andere gebruikt voor de behandeling van nachtelijke beenkramp. Het middel wordt zo’n 15.000 keer per maand verkocht.