Recensie

Recensie

Spel met verlangen en liefde

bordspel

In de aanloop naar Sinterklaas speelt spelletjes. Vandaag: Fog of love. Een bordspel dat relaties test.
Foto Peter Lipton

In het bordspel Fog of Love kun je experimenteren met liefde en relaties. Zoals je vroeger vader-en-moedertje speelde, maar dan als bordspel. Spellenmaker Jacob Jaskov heeft met deze ‘Mist van liefde’ iets bijzonders gemaakt.

‘Relatie-simulator’ staat er achterop de doos. En dat is precies wat Fog of Love is: je speelt twee geliefden die elkaar net leren kennen. In het spel kom je er langzaam achter of jullie bij elkaar passen. Met de onvermijdelijke vraag aan het eind: gaan jullie samen verder of uit elkaar?

Het hart van het spel zijn kaarten die verschillende situaties voorstellen. Op zo’n kaart kan bijvoorbeeld staan: je partner heeft bloemen meegenomen. Hoe reageer je? Of: je partner vraagt met hoeveel mensen je eigenlijk seks hebt gehad. Wat zeg je?

Elke actie en reactie heeft gevolgen voor zeven karakterdimensies. Zeg je dat die broek écht niet staat? Dan schuift je eerlijkheid een puntje omhoog. Lieg je dat die broek eigenlijk wel kan, om de ander niet te kwetsen? Dan komt er een extra puntje bij gevoeligheid.

Hoe jij en je partner op elkaar reageren hangt af van wie je bent. Aan het begin van het spel krijg je drie kaartjes die samen je karakter in het spel vormen. Een impulsief iemand bijvoorbeeld, wil aan het einde van het spel drie punten bij ‘ongedisciplineerd’ hebben liggen.

Cruciaal is dat je aanvankelijk niet weet welke doelen de ander nastreeft. Door de keuzes die jullie maken, tekenen zich langzaam twee personen af. Zo kunnen prachtige verhalen ontstaan. Bij ons thuis verloor macho-advocaat Mark zijn scherpe randjes door zijn relatie met zweverige dominee Marie. Mark werd spiritueel. We eindigden het spel met een voorgenomen huwelijk.

Maar tussen de slonzige psycholoog Lars en de onbetrouwbare architect Nijske ging het helemaal mis. Daarbij borrelden griezelig echte frustraties op aan de keukentafel. Ik (Lars) hoorde mezelf roepen: „Als we willen dat wij samen een toekomst hebben, zullen we nú aan onze relatie moeten werken!”

Lees ook: Decembermaand, spellenmaand: vier bordspellen om te geven en krijgen

Even later had ik door wat er aan de hand was. Nijske wilde helemaal niet samen verder. Ze koos voor zichzelf. Zij had de knoop al doorgehakt terwijl ik nog hopeloze pogingen ondernam om de relatie te redden. Gelukkig ontdekte ik net op tijd dat ze een affaire had: daardoor werd een eervolle aftocht mogelijk.

Fog of Love is niet een spel dat je kan ‘winnen’ in de traditionele zin, maar er is wel veel gegoochel met opdrachtkaartjes die uiteindelijk moeten passen bij de relatie zoals die zich ontwikkelt. Soms ga je uit elkaar, maar je kunt ook ongelukkig samen blijven, als je opdracht dat toelaat. Of gewoon tevreden zijn.

Fog of Love is niet voor iedereen. Een goede beheersing van het Engels is vereist. De thema’s zijn volwassen. Het gaat over vreemdgaan, onvervulde verlangens. Dat kan confronterend zijn. Misschien is het ook beter om Fog of Love te spelen met een goede vriend, dan met je huidige of een toekomstige geliefde.

Maar als het werkt, en er groeit gedurende anderhalf uur een uniek, hilarisch, ontroerend verhaal tussen twee spelers, dan is Fog of Love beter dan de beste soap.