Recensie

Recensie

Sato speelt vrijmoedig geijkt repertoire

Violist Shunske Sato volgde onlangs met succes Jos van Veldhoven op als leider van de Nederlandse Bachvereniging. Dat het ook klikt met barokensemble Il Pomo d’Oro laat hij horen op zijn nieuwste album.

Op de tracklist de ‘Vioolconcerten’ van Bach. Geijkt repertoire zoals dat heet, maar Sato strijkt de noten fris uit de snaren: historisch geïnformeerd, maar nooit dogmatisch. Vrijmoedig, maar nergens geforceerd.

De eerste solo-inzet in het Vioolconcert in E-groot is exemplarisch: mooi hoe Sato de eerste tel test op zijn maximale rekbaarheid, zonder de muziek uit haar verband te rukken. Ook in het Dubbelconcert zijn de fraseringen van elastiek. Samen met violiste Zefira Valova laat Sato het Largo blozen in een gloedvolle strijkersklank.

Il Pomo d’Oro voorziet in bruisend ensemblespel, gevat in een stevige basklank.