Samsungs eerste opvouwbare telefoon is nog wel een baksteen

Samsung toonde woensdagavond een scherm dat je kunt openklappen als een boek. De buigbare beeldtechniek staat nog in de kinderschoenen, maar komt eraan.

Samsung toonde zijn opvouwbare telefoon op een wel erg donker podium.
Samsung toonde zijn opvouwbare telefoon op een wel erg donker podium. Samsung video

Hij komt er aan: de smartphone met opvouwbaar scherm. Elektronicafabrikant Samsung toonde woensdagavond op een presentatie in San Francisco een toestel met een Infinity Flex Display. Het is een oled-scherm dat je kunt openklappen als een boek, met het formaat van een 7,3 inch tablet. Klap je het toestel weer dicht, dan is het een traditionele telefoon die je in je binnenzak kunt steken. Maatje baksteen, dat nog wel.

De opvouwbare telefoon van het Chinese Royole. Royole

Er wordt al jaren geëxperimenteerd met flexibele, of zelfs oprolbare schermen. Een bruikbaar ontwerp was er nog niet. Een toestel met twee schermen maken is geen kunst, een buigbaar scherm dat je als gebruiker zelf kunt opvouwen is echter een klein technisch wonder. Samsung werd op het laatste moment nog de loef afgestoken door de Chinese fabrikant Royole. Dat bedrijf toonde vorige week een smartphone met een scherm dat je dubbel kunt klappen. Die constructie ziet er wat minder logisch uit dan Samsungs ‘boek’-vorm.

Drie apps tegelijk

Volgens Samsung kun je op deze telefoon/tablet drie apps tegelijk openen. Wat de toegevoegde waarde verder is, is nog niet helemaal duidelijk.
Wel wat de fabrikant ermee op schiet. De smartphonemarkt raakt verzadigd en om toch winst te blijven maken, zoeken fabrikanten naar duurdere opties. De prijzen van de topmodellen lopen op tot ver boven de duizend euro, maar echte vernieuwing in de hardware bleef de laatste jaren uit.
Gebruikers kiezen vaak toestellen met grote schermen. Veel groter dan de 6 inch is voor een normale mensenhand echter niet te bevatten. Daar biedt een opvouwbaar scherm wellicht uitkomst. Of zoals Samsung het omschrijft: “Multitasken, content bekijken, browsen, connecten, terwijl je het scherm uitvouwt van klein naar groot formaat.”

De Nokia Communicator 9500, uit de oertijd van de smartphone; opvouwbaar maar verre van buigzaam. Nokia

Om de hoek

Opvouwbare toestellen zijn niet helemaal nieuw. Rond de eeuwwisseling waren bijvoorbeeld de Motorola Razr en de Nokia Communicator populair. Toen het aanraakscherm verscheen, met als aanjager de iPhone, verdween de opvouwbare telefoon uit de winkel. De flinterdunne oled-techniek biedt nieuwe opties maar garantie voor succes is er niet: de gebogen schermen van televisies – ‘curved’ noemde Samsung het – en gebogen telefoons (zoals de LG Flex) waren tot nu toe geen commercieel succes. Toch rukt het flexibele scherm op; ook Huawei en Lenovo werken aan telefoons met buigzame displays. En Samsungs eigen Galaxy toestellen hebben al een tijdje beeldschermen die ‘om de hoek’ verdwijnen. Het opvouwbare toestel dat Samsung toonde, steekt daar nog wat hoekig bij af, dat kon je zelfs tijdens de schaars verlichte presentatie zien. Het is nog niet het definitieve ontwerp, meldt de fabrikant. Maar het is ook een teken dat de techniek nog in de kinderschoenen staat.

Kwetsbaar

Oled-schermen hebben geen backlight (verlichting van achteren) en kunnen flinterdun geproduceerd worden. Het nadeel is dat de schermen erg kwetsbaar zijn: er is immers geen glasplaat die bescherming biedt, zoals bij een gewone smartphone.In plaats daarvan kiezen de fabrikanten voor een kunststoflaagje dat kan meebewegen. Hoe zo’n scharnierend scherm zich houdt na duizenden keren geopend en gesloten te worden, blijkt pas als consumenten zich over het toestel buigen.

Google kondigde tijdens de Samsung presentatie al aan dat het besturingssysteem Android zal aanpassen om de flexibele schermen te ondersteunen. Wanneer de eerste opvouwbare telefoons daadwerkelijk in de winkel zullen liggen en wat ze gaan kosten, is nog niet duidelijk. Samsung zegt dat de productie binnen enkele maanden kan starten.

Foto: Samsung

Galaxy Fold

Update 20/2: inmiddels heeft Samsung details vrijgegeven van de Galaxy Fold, zoals het toestel gaat heten. Het opvouwbare scherm (7,3 inch aan de binnenzijde) moet in het tweede kwartaal beschikbaar zijn en gaat rond de 2.000 dollar kosten. Zie ook de onderstaande video.