Rotterdam ziet wietproef niet zitten

Burgemeester Aboutaleb vindt het aantal gemeenten dat meedoet aan het experiment te beperkt en ziet ook niks in de voorwaarde dat alle coffeeshops in de stad deel moeten nemen.

Hennepplantjes in een bedrijfspand in Zaltbommel, aangetroffen door de politie.
Hennepplantjes in een bedrijfspand in Zaltbommel, aangetroffen door de politie. Foto Piroschka van de Wouw / ANP

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam ziet de huidige opzet van het experiment met gereguleerde wietteelt niet zitten. Als minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) daar niets aan verandert doet Rotterdam hoogstwaarschijnlijk niet mee. Dat schrijft Aboutaleb in een brief aan de minister.

Het is de bedoeling dat er zes tot tien gemeenten meedoen aan de wietproef, die bij de regeringsformatie is afgesproken. Aboutaleb vindt dat te weinig, zo schrijft hij in de brief: “Rotterdam zou graag zien dat het experiment wordt uitgebouwd naar meer gemeenten en meer soorten experimenten”.

Ook ziet de Rotterdamse burgemeester niets in de voorwaarde dat alle coffeeshops in deelnemende gemeenten mee moeten doen en zet hij grote vraagtekens bij wat er gaat gebeuren als het vier jaar durende experiment voorbij is. Als er geen voortzetting komt, moeten de coffeeshops mogelijk opnieuw softdrugs gaan afnemen van criminelen.

Lees ook: Advies: doe niet één maar meerdere wietexperimenten

In Rotterdam zijn op dit moment bijna veertig coffeeshops. Aboutaleb wil dat er speciaal voor het experiment nieuwe coffeeshops komen aan de rand van de stad en dat de huidige coffeeshops gewoon op dezelfde voet verder gaan. Zo kan er beter worden vergeleken, schrijft hij in zijn brief: “Lukt het de nieuwe verkooppunten om een rol van betekenis te spelen?” Hij benadrukt daarbij in principe groot voorstander te zijn van experimenteren met een vorm van gereguleerde teelt.

Er wordt al tientallen jaren gediscussieerd over het reguleren van de wietteelt. De verkoop wordt wel gedoogd, maar grootschalige productie en levering is verboden.

Steeds minder animo

Toch lijkt de animo voor de wietproef steeds meer af te brokkelen. Begin oktober gaf burgemeester Halsema van Amsterdam al aan geen vertrouwen meer te hebben in de huidige opzet van de proef. Net als Aboutaleb viel zij over de eis van Justitie dat álle coffeeshops in de stad - zo’n 160, het grootste aantal in Nederland - moeten meedoen aan het experiment. Dat zou leiden tot grote schommelingen op de illegale markt.

Ook is de variatie van wietsoorten in de huidige opzet van het experiment zeer beperkt. Er zullen zo’n vijftien tot twintig legale soorten op de markt komen, terwijl er nu al honderden verschillende soorten in de shops worden verkocht. Bij een te beperkt aanbod vreest Halsema dat de illegale straathandel toeneemt.

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven deed gisteren tijdens een gemeenteraadsvergadering ook al zijn beklag over het experiment. Den Haag zou “talmen” en steeds meer voorwaarden verbinden aan het experiment. In Nijmegen zijn er zorgen over dat de verkoop aan buitenlanders aan banden wordt gelegd. De gemeente Leeuwarden haakte vorige week al af.