Reisorganisatie Travelbird failliet verklaard

De bewindvoerder hoopt dat er voor het weekend duidelijkheid komt over een eventuele doorstart.

Online reisbureau TravelBird aan de Keizersgracht 281 in Amsterdam.
Online reisbureau TravelBird aan de Keizersgracht 281 in Amsterdam. Foto Olivier Middendorp

De Nederlandse reiswebsite TravelBird is failliet verklaard. Vorige week vroeg het bedrijf al uitstel van betaling aan. Op verzoek van de directie en bewindvoerder Jan Padberg is dat nu omgezet in een faillissement.

De reisorganisatie verkeert al langer in zwaar weer en was in onderhandeling met het Britse Secret Escapes over een overname, maar zag die deal op het laatste moment afketsen.

Lees ook: Reiswebsite TravelBird vraagt uitstel van betaling aan

De bewindvoerder laat weten er vertrouwen in te hebben dat Travelbird in afgeslankte vorm een doorstart kan maken. Hij zegt dat er meerdere serieuze gegadigden zijn uit zowel binnen- als buitenland:

“We zijn nu nog aan het selecteren met wie we richting de eindstreep gaan. Hopelijk is er voor het weekend meer duidelijkheid, maar ik heb geen harde deadline.”

Padberg wil geen namen noemen van mogelijke overnamekandidaten en wil ook niet kwijt of Secret Escapes nog in beeld is.

Gevolgen voor reizigers en medewerkers

Een klein deel van de 310 medewerkers van het bedrijf is nog aan het werk en de rest is zoals gebruikelijk in dit soort situaties vrijgesteld van werkzaamheden, zegt de bewindvoerder.

Reizigers kunnen bij garantiefonds SGR terecht voor vragen over geboekte reizen en eventuele terugbetaling daarvan. Er worden zeker 40.000 mensen geraakt door het faillissement, vooral Nederlandse vakantiegangers.

Travelbird bestaat sinds 2010 en heeft een tegenvallende zomer achter de rug, mede door het warme weer in Nederland en de stakingen bij luchtvaartmaatschappij Ryanair, zei woordvoerder Jan Driessen vorige week tegen NRC. Veel Nederlanders vierden vakantie in eigen land. Volgens hem heeft dat het definitieve zetje gegeven.