Referenda

VS stemden ook over abortus, blowen, transgenders, minimumloon en tampons

Amerikaanse kiezers konden dinsdag op deelstaatniveau ook stemmen over een waaier aan onderwerpen: van blowen en transgenderrechten tot abortus en hogere minimumlonen.

Zo koos Michigan ervoor om als tiende staat in het land wiet voor recreatief gebruik toe te staan, in North Dakota werd hier juist tegen gestemd. Missouri en Utah legaliseerden blowen voor medicinale doeleinden.

In Massachussetts hielden kiezers een twee jaar oude wet overeind die transgenders moet beschermen tegen discriminatie op openbare plekken waaronder sportscholen en restaurants. Tegenstanders wilden af van de wet, omdat deze vrouwen in openbare toiletten zou blootstellen aan ongewenst bezoek van mannen die in transitie zijn om vrouw te worden.

In Alabama en West Virginia werden voorstellen aangenomen die het recht op en overheidsfinanciering van abortus inperken. In Oregon haalde een voorstel hiertoe het juist niet.

In Arkansas en Missouri werden voorstellen goedgekeurd om het minimumloon de komende jaren stapsgewijs te verhogen naar respectievelijk 11 en 12 dollar per uur. Het gaat om salarisverhogingen van enkele tientallen procenten en ze passen in een bredere trend: meer staten, zowel Democratische als Republikeinse, verhogen de komende jaren hun minimumlonen.

In Nevada werd ingestemd met afschaffing van de zogenoemde ‘tampontaks’. Op maandverband en tampons geldt nu nog een verkoopbelasting die bijvoorbeeld niet voor pleisters geldt. Pleitbezorgers van zogeheten ‘menstruatiegelijkheid’ wilden hier van af.

Het meest opmerkelijke referendum vond plaats in Florida. Daar kon gestemd worden over ‘Amendement 9’: een wetsvoorstel dat zowel olieboringen voor de kust verbiedt als roken van e-sigaretten (vapers) op de werkvloer. Het duoverbod werd met 60 procent van de stemmen aangenomen.