Politie gaat graven op oude woonplek vermiste Willeke Dost

De 15-jarige Dost verdween in 1992 van de boerderij van haar pleegouders. Vorige week dreigden twee mensen zelf te gaan graven op de plek.

Foto Kees van de Veen/ANP

De politie gaat graven op het woonterrein van de in 1992 verdwenen 15-jarige Willeke Dost. Dat is woensdag besloten in samenspraak met het Openbaar Ministerie. Eerder al hadden twee inwoners van het Drentse Koekange aangekondigd zelf te willen gaan zoeken naar het stoffelijk overschot van de vermiste tiener. Begin dit jaar vroeg de politie nog aandacht voor de zaak van Dost via de ‘coldcasekalender’.

Het meisje verdween 26 jaar geleden van de boerderij van haar pleegouders. Onder meer het coldcaseteam van het politiekorps Groningen en het Landelijk Team Kindermoorden deden de afgelopen jaren onderzoek, maar zonder resultaat. De zaak leidde tot kritiek op de werkwijze van de recherche en politie; zo gingen autoriteiten te lang uit van een vermissing in plaats van een misdrijf.

Eerdere arrestaties

Het laatste grootschalige onderzoek stamt uit 2010, achttien jaar na de verdwijning van Dost. Toen werden onder meer een graafmachine, een archeoloog en speurhonden ingezet op haar voormalige woonadres. Ook werden destijds haar pleegmoeder en pleegbroer anderhalve week vastgezet op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning. Het pleeggezin ontkende en de aanhoudingen leidden niet tot een definitieve arrestatie.

Het graven moet binnen een week van start gaan, al is nog niet bekend op welke dag. Het is niet duidelijk waar de politie precies gaat zoeken, maar volgens de twee inwoners van Koekange - die vorige week zelf tot actie over dreigden te gaan - gaat het om een plek waar speurhonden eerder op aan waren geslagen. Volgens een grondradar zou er bovendien eerder op die plaats gegraven zijn, zo schrijft RTV Drenthe woensdag. Op de plek is nog niet eerder door de politie gezocht.

Een politiewoordvoerder liet woensdagavond weten dat momenteel voorbereidingen worden getroffen voor de graafactiviteiten. Er zijn getuigen gehoord en grondradarbeelden zijn opnieuw bekeken, meldde de zegsman. De politie bevestigde dat de actie van de twee burgeractivisten aanleiding was om volgende week te gaan graven.