‘Pakistaanse christen Asia Bibi vrijgelaten’

Dat meldt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. Bibi zou in het vliegtuig zitten, al is niet bekend waarheen.

Niet-gedateerde foto van Asia Bibi.
Niet-gedateerde foto van Asia Bibi. Foto British Pakistani Christian Association / AFP

De Pakistaanse christen Asia Bibi is vrijgelaten uit de gevangenis. Dat heeft ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind, die zich baseert op Bibi’s advocaat Saif-ul-Malook en op Pakistaanse media, woensdag gezegd. Bibi is na haar vrijlating in het vliegtuig gestapt, maar het is niet bekend waar de vrouw naar op weg is.

Twitter avatar JoelVoordewind Joël Voordewind Breaking: de Pakistaanse tv zender ARY News en haar advocaat dhr Malook melden dat Asia Bibi is vrijgelaten. De zender en advocaat bevestigen dat Asia Bibi in het vliegtuig zit onderweg naar Europa. #AsiaBibi Erg blij voor haar en hoop dat de blasfemiewet ook wordt aangepast nu!

Volgens Voordewind ligt het voor de hand dat de 47-jarige Bibi naar een Europees land wordt gebracht. De politicus en het ministerie van Buitenlandse Zaken konden geruchten dat de vrouw op weg zou zijn naar Nederland niet bevestigen. Eerder deze week vluchtte de advocaat van Bibi naar Nederland.

Persbureau Reuters meldde woensdagavond op gezag van Pakistaanse regeringsfunctionarissen dat Bibi naar een “veilige locatie” is overgebracht, vanwege de doodsbedreigingen die zij heeft ontvangen.

Blasfemie

Bibi zat acht jaar in de dodencel in Pakistan na volgens de beruchte blasfemiewet te zijn veroordeeld. Ze werd verdacht van het in 2009 beledigen van de moslimprofeet Mohammed. Het Hooggerechtshof sprak Bibi vorige week vrij bij gebrek aan bewijs, wat leidde tot dagenlange protesten en volkswoede onder radicale moslims. Na dreigementen van de radicaal-islamitische partij Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) spraken Bibi, haar echtgenoot en haar advocaat de wens uit om Pakistan te ontvluchten. Het werd Asia Bibi aanvankelijk echter niet toegestaan om het land te verlaten, omdat haar zaak opnieuw behandeld zou worden.

Meerdere westerse landen, waaronder Nederland, hebben Bibi asiel aangeboden. Bibi’s echtgenoot heeft om asiel gevraagd in het Verenigd Koninkrijk. Ook vroeg hij de Verenigde Staten en Canada hulp om zijn familie in veiligheid te brengen. D66-Kamerlid noemde berichten over de vrijlating van Bibi woensdagavond “goed nieuws”:

Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd Wiemer Sjoerdsma Zou goed nieuws zijn als ze eindelijk veilig is! https://t.co/onFIQb86SF