Podcast

Onbehaarde Apen: Zijn wij de enige muzikale dieren?

Het oudst bekende lied staat op een 3200 jaar oud kleitablet, het oudste instrument is van 40.000 jaar geleden. Muziek is van alle tijden én culturen. Maar waarom maken we muziek? En zijn wij daarin uniek, of tellen de liederen van bultruggen (die ooit de menselijke hitlijsten haalden), gibbons en zangvogels ook mee?

Waarom kan een nachtegaal prachtig zingen, maar geen melodie herkennen? Hoe komt het dat kaketoes en zeeleeuwen precies in de maat kunnen headbangen? Waarom vinden penseelaapjes een Russisch slaaplied mooier dan techno? Hoe bijzonder is absoluut gehoor en waarom gaat ritme niet vervelen? Je hoort het, in Onbehaarde Apen.

Luister ook de vorige aflevering van Onbehaarde Apen: Wat kinderen doen als niemand kijkt

Productie Mirjam van Zuidam.