Noord-Irak

Ruim 200 massagraven gevonden met slachtoffers van IS-executies

Onderzoekers bij een lichaam uit een massagraf in Irak in november 2016.
Onderzoekers bij een lichaam uit een massagraf in Irak in november 2016. Foto Ahmad Al-Rubaye/AFP

In het gebied waar Islamitische Staat (IS) actief was, zijn meer dan tweehonderd massagraven ontdekt. Dat meldde de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OHCHR) dinsdag. In de graven liggen waarschijnlijk duizenden slachtoffers.

In de gouvernementen Ninewa, Kirkuk, Salah al-Din en Anbar zijn in totaal 202 massagraven aangetroffen. Het aantal lichamen per graf verschilt sterk. In de kleinste zijn acht lijken gevonden, in de grootste liggen mogelijk duizenden mensen begraven. Volgens de Verenigde Naties is de kans groot dat nog meer massagraven ontdekt zullen worden.

Volgens de VN vormen de graven „een testament van het hartverscheurende verlies van mensenlevens, diep lijden en choquerende wreedheid”. In de graven liggen hoogstwaarschijnlijk de lichamen van inwoners van Irak die weigerden te assimileren met het gedachtengoed van IS en werden geëxecuteerd of simpelweg verdwenen. Onder de doden zouden zich vrouwen, ouderen, militairen en agenten bevinden.

Tussen juni 2014 en december 2017 maakte IS de dienst uit in grote delen van Irak. De VN maakte eerder bekend dat er zo’n 33.000 burgerdoden vielen onder het regime van IS. De OHCHR noemt het IS-regime in het land „gruwelijk”. „IS leidde een regime van wijdverspreid geweld en systematische schendingen van de internationale mensenrechten en het humanitair recht – die mogelijk resulteren in oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide.”