Opinie

Nepsolidariteit

Een waanzinnige foto van een godsdienstwaanzinnige op de voorpagina van de Duitse krant Die Welt greep maandagochtend mijn aandacht op het station. Daarop te zien een Pakistaanse fundamentalist, zo weggelopen uit een spotprent. Hij schreeuwt het uit, met in zijn rechterhand een foto van een vrouwengezicht met een rood kruis erop. Het is het gezicht van Asia Bibi, de Pakistaanse boerin die bijna negen jaar vastzit vanwege vermeende godslastering. Vorige week werd ze door het Hooggerechtshof vrijgesproken; nog geen half uur later werd het land ontwricht door boze extremisten die alsnog haar hoofd eisen.

Even later lees ik op mijn telefoon het bericht dat de advocaat van Bibi, Saif ul-Malook, maandagmiddag een persconferentie geeft in Den Haag. De advocaat uit Lahore moest afgelopen weekend noodgedwongen vluchten, nu radicale moslims ook op zijn hoofd een prijs hebben gezet. Met steun van Stichting Hulp Vervolgde Christenen, die financieel hebben bijgedragen aan Bibi’s verdediging, is hij in Nederland neergestreken.

Tijdens de persconferentie in Nieuwspoort zie ik een strijdlustige en vastberaden advocaat met een heilig geloof in een eerlijke rechtsgang. Hij benadrukt dat hij zelf moslim is en vindt dat de „domme en onwetende fundamentalisten” die de straten in Pakistan bezetten „de islam een slechte naam bezorgen”.

Pijnlijk was dan ook het korte verblijf van Ul-Malook in Italië, waar hij in eerste instantie naartoe vluchtte. Zaterdag werd hij na aankomst op de internationale luchthaven van Rome apart genomen en verhoord door officieren van de Italiaanse antiterreureenheid. In de VS hebben moslims daar een mooie term voor: flying while Muslim.

Wat mij sindsdien verder opvalt is dat de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP een ruimhartiger asielbeleid willen voor onderdrukte christenen – dezelfde partijen die voor andere asielzoekers een restrictiever toelatingsbeleid voorstaan. De christelijke naastenliefde heeft zijn grenzen. Nog ongeloofwaardiger is de steun van rechtse columnisten als Wierd Duk, Afshin Ellian en Syp Wynia, niet bepaald de meest verdraagzame types die we in dit land rijk zijn. ‘Kritische geesten’, maar dan alleen als ze zich bevestigd zien in hun beeld van de ‘bloeddorstige’ islam. Overigens is de afwezigheid van linkse partijen in de zaak-Bibi ook frappant; alsof links alleen wil meedoen als de rechtse en confessionele rivalen maar wegblijven. Is het zo moeilijk om solidair te zijn met de verworpenen der aarde, ongeacht afkomst, huidskleur en geloof?

Saif ul-Malook heeft nog een laatste boodschap aan de godsdienstfanaten die Asia Bibi dood willen. Citerend uit de Koran: „Wie één mens doodt, doodt de hele mensheid.”

En wie er één redt, redt de hele mensheid.

Lotfi El Hamidi (L.elHamidi@nrc.nl@Lotfi_Hamid) schrijft op deze plek een wisselcolumn met Tom-Jan Meeus.