Minister van Justitie VS Jeff Sessions stapt op

Sessions zou op verzoek van president Trump ontslag hebben genomen. Hij wordt tijdelijk vervangen door zijn stafchef.

Jeff Sessions
Jeff Sessions Foto Pablo Martinez / AP

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions heeft woensdag per brief zijn ontslag ingediend. Dat meldt president Donald Trump op Twitter. Trump heeft het ontslag van de geplaagde minister aanvaard.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We are pleased to announce that Matthew G. Whitaker, Chief of Staff to Attorney General Jeff Sessions at the Department of Justice, will become our new Acting Attorney General of the United States. He will serve our Country well….

Sessions wordt tijdelijk vervangen Matthew Whitaker, die nu nog stafchef is op het ministerie. Een permanente opvolger wordt op een later moment gekozen, aldus Trump. De president bedankte Sessions voor zijn werk en wenste hem het beste.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ….We thank Attorney General Jeff Sessions for his service, and wish him well! A permanent replacement will be nominated at a later date.

Die vriendelijke woorden ten spijt, het knetterde al langer tussen Sessions en Trump. Het was dan ook een publiek geheim dat Trump af wilde van de minister, die in zijn brief schrijft ontslag te hebben genomen op verzoek van de president. Op een persconferentie eerder op woensdag zei Trump niet uit te sluiten dat zijn kabinet nog zou veranderen. Hij wilde daar op dat moment niet verder over uitweiden.

Sessions, oud-senator in Alabama, was een van de eerste politici die zich tijdens de laatste presidentscampagne achter Trump schaarde. Kort na zijn benoeming kwam het echter al tot een confrontatie tussen de minister en de president. Hij weigerde zich te bemoeien met het onderzoek naar banden tussen het campagneteam van Trump met de Russische overheid. Ook beledigde de president Sessions geregeld in het openbaar, onder meer op Twitter.

Lees hier de hele ontslagbrief van Sessions: