Miljoenenorder

VDL bouwt 515 Defensievoertuigen

Auto- en bussenbouwer VDL Groep uit Eindhoven bouwt de komende jaren in opdracht van Mercedes-Benz 515 voertuigen voor Defensie. Het gaat om een order van terreinwagens voor verschillende afdelingen van Defensie, die de Duitse fabrikant eind oktober binnensleepte.

VDL Bus Chassis, onderdeel van VDL Groep, mag als onderaannemer de chassis van alle voertuigen uitrusten met onder meer rolkooien, stoelen en radio- en communicatiesystemen. Ook verzorgt VDL minimaal tien jaar het onderhoud van de auto’s. Hoeveel geld er precies met de deal is gemoeid is niet bekendgemaakt, maar volgens de woordvoerder van VDL Groep gaat het om „een belangrijke order ter waarde van tientallen miljoenen euro’s”.

Het leeuwendeel van de terreinwagens is bestemd voor de Luchtmobiele Brigade, een gevechtseenheid van het Nederlandse leger. Het gaat om voertuigen die licht genoeg zijn voor vervoer per helikopter. VDL werkt tot 2020 aan prototypes en bouwt de terreinwagens vanaf 2021 af. De eerste voertuigen worden in het eerste kwartaal van 2021 afgeleverd.

De werkzaamheden zijn volgens directeur Theo Toussaint van VDL Groep goed voor de werkgelegenheid in Nederland. De order levert het bedrijf naar schatting 42 manjaren (werk voor één persoon voor een jaar) in de fabriek op, en nog eens 15 bij het ontwerpproces.

Mercedes-Benz en VDL werkten eerder samen bij de productie van bussen voor de Mobiele Eenheid in 2016 en de nieuwe surveillancewagens van de politie waarvan de productie eind 2017 begon. (NRC)