Recensie

Recensie

Meditatieve, perfecte boog van Mattheis

Oemoemenoe is de naam van de rugbyclub in Middelburg, maar daar moet je je niet door laten afleiden bij het beluisteren van Thin Sections, het prachtige album van Mattheis dat de serie ‘Oemoemenoe’ voor zittend luisteren van het Nous’klaer-label inwijdt. De Rotterdammer maakte een selectie van minimalistische synthesizermijmeringen, simpel en ingetogen. De synthesizererupties komen en gaan als het Zeeuws getij, met niet veel meer dan langgerekte tonen die toenemen in intensiteit. Er is een flauwe echo van een beat op ‘Epidote’, op ‘Ragunda’ hoor je knetterend getik. Het repetitieve karakter doet denken aan Terry Riley, zijn synth klinkt soms Keltisch als die van James Holden (‘Staffa’), soms als een uitbarsting van Kaitlyn Aurelia Smith (‘Ragunda’). Thin Sections is meeslepend en meditatief, en de boog is perfect: na afloop overheerst een weldadig gevoel van kalmte.