Mark Harbers legt het VVD-asielbeleid nog drie keer uit

De Haagse Stemming Vandaag presenteert Wouter Koolmees zijn plannen voor de arbeidsmarkt. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.


Zowel over de gekozen burgemeester als over kernenergie lopen de meningen in de coalitie uiteen. Harbers verdedigt in liefst drie kranten zijn asielbeleid.

SENAATCOMMOTIE: In de senaat houdt de (uitgelekte) brief van burgemeesters die zich verzetten tegen het uit de grondwet halen van hun benoemingen de gemoederen bezig. Een eenvoudig rekensommetje leert dat de SGP (2 zetels), PvdA (8) en zelfs coalitiepartner CDA (12) ‘gratis’ tegen het initiatiefvoorstel van Rob Jetten kunnen stemmen zonder dat het in gevaar komt. Een tegenstem van het CDA lijkt onwaarschijnlijker nu de partij plotseling een andere (wellicht minder kritische) woordvoerder naar voren heeft geschoven. Maar ook in VVD-fractie zijn tegenstanders: Kamervoorzitter Ankie Broekers zei op NPO Radio 4 dat zij “het sentiment van die burgemeesters heel goed kan begrijpen”. En de grondwet is in de senaat bijna heilig. Niet voor niets trok vertrekkend D66-senator Hans Engels recent fel van leer tegen de “Catch 22-situatie” waarmee grondwetswijzigingen steeds worden tegengehouden.

KERNSPLITSING: Ook op het onderwerp kernenergie lopen de coalitiewensen uiteen. Eén ding heeft Klaas Dijkhoff wel bereikt met zijn voorzetje: kerrncentrales staan weer op de politieke agenda. De VVD ziet een extra centrale wel zitten, en ook het CDA zou op termijn voorstander kunnen zijn, maar D66 en de ChristenUnie snappen het gewoon echt niet. Ook het bedrijfsleven is vooral skeptisch. Directeur Taco Douma van de RWE-kolencentrale in de Eemshaven, die op het verzoek van het kabinet werd gebouwd en voor 2030 alweer moet sluiten, vraagt zich af wie dan toch de kerncentrale moet gaan bouwen.

GIFVERF: Graag wil Defensie het pijnlijke chroom-6-dossier eindelijk sluiten. Toch blijft er steeds weer nieuws opduiken over de kwestie. Zo wist Nieuwsuur twee weken geleden al te melden dat de nieuwe verf voor vliegtuigen twee keer zoveel van het kankerverwekkende chroom-6 bevat. Gisteravond kwam het programma met het nieuws dat Defensie al zes jaar geleden op de hoogte was van een minder gevaarlijk alternatief. Vandaag praat staatssecretaris Barbara Visser met de Tweede Kamer over de afhandeling van de kwestie. Erg vlot met het uitkeren van de schadeclaims loopt het echter nog niet.

MENSELIJKHEID: Staatssecretaris Mark Harbers had het er maar druk mee, al die journalisten over de vloer deze week. Drie kranten pakken uit met een interview. Ja, hij is echt heel erg menselijk, bezweert Harbers vandaag in de Volkskrant, maar een draai richting een nieuw kinderpardon zit er echt niet in. Een motie voor verruiming die SP-Kamerlid Jasper van Dijk vandaag zal indienen, kan niet op zijn steun rekenen. “Dan blijf je om de 5 jaar met een pardon komen.” Met de electorale dreiging van de PVV en FvD in de nek verdedigt hij de VVD-lijn ook in het AD. “We hebben het hier niet over mensen die niet terug kúnnen, maar niet terug wíllen.” Gelukkig mocht hij van De Telegraaf ook eens ergens anders over praten: zijn plannen om de criminaliteit in asielzoekerscentra aan te pakken bijvoorbeeld. Dat levert hem ook twee vinkjes op op de bingokaart met politieke clichés: “Mijn handen jeuken.” En: “Iedere asielzoeker die de fout ingaat is er een teveel.”

WAT WIJ VOLGEN: Wouter Koolmees presenteert vandaag zijn grote arbeidsmarktplan. De afgelopen dagen lekte via de NOS al uit dat het ontslagrecht weer versoepeld, mogen er weer drie flexcontracten worden uitgedeeld in plaats van twee en wordt de proeftijd verlengd naar vijf maanden. Eén van de belangrijkste vragen: wat gaat Koolmees doen met zijn ‘revolutionaire’ zzp-plan dat maar niet van de grond komt. Om nog maar te zwijgen van de vastzittende onderhandelingen over het pensioenakkoord.

POTJES: NRC volgt dit jaar de investeringsbeloften van het kabinet. In hoeverre worden ze nagekomen en wat wordt ermee gedaan? Vandaag: de armoedebestrijding onder gezinnen. De beloofde dertig miljoen werden door staatssecretaris Tamara van Ark uitgekeerd, maar gemeenten krijgen al het geld niet uitgegeven. Gevolg van de collegeonderhandelingen, zeggen de wethouders.

QUOTE VAN DE DAG:

“De bedoeling, arme kinderen helpen, is goed. Maar niet iedere goede bedoeling is ook een goed idee.”

VVD-Kamerlid Sybren van Haga, zelf vol met goede bedoelingen, pleit in de Volkskrant voor het aanpakken van ‘weeshuistoerisme’.