‘Kogelwerende vesten voor ambulancepersoneel in heel Nederland’

Alle regionale ambulancediensten zouden op advies van de branchevereniging beschermende kleding aanschaffen voor hun personeel, meldt de NOS.

Volgens de NOS krijgen alle ambulancemedewerkers kogelwerende vesten en helmen zodat ze beter beschermd zijn tegen extreem geweld.
Volgens de NOS krijgen alle ambulancemedewerkers kogelwerende vesten en helmen zodat ze beter beschermd zijn tegen extreem geweld. Foto Getty Images

Ambulancepersoneel in Nederland krijgt kogel- en steekwerende vesten en helmen. Alle regionale ambulancediensten zouden op advies van brancheorganisatie Ambulancezorg Nederland de beschermende kleding aanschaffen voor hun personeel, bevestigt de brancheorganisatie na berichtgeving van de NOS. Aanleiding zou de algemene terreurdreiging in Nederland zijn.

Volgens de brancheorganisatie zijn de ambulancemedewerkers niet verplicht om de nieuwe helmen en vesten te dragen. Personeel zou zelf mogen inschatten wanneer het nodig is. In Zuid-Limburg krijgen de medewerkers nog dit jaar de nieuwe vesten en helmen, schrijft 1Limburg.

Extreem geweld

Er wordt al langer gesproken over betere bescherming van het ambulancepersoneel. In januari schreven verschillende media al dat landelijke brancheorganisatie bekend had gemaakt dat er werd nagedacht over helmen en scherfwerende vesten. Ook zou het personeel worden geschoold en getraind in het omgaan met extreem geweld.

In september presenteerde de brancheorganisatie nog nieuwe kleding voor alle ambulancemedewerkers. Ambulancezorg Nederland zei te hopen met de nieuwe kleding te laten zien “hoe mooi het vak van ambulancezorgverleners is”.