‘IJsselmeerziekenhuizen kochten voor miljoenen ongedekte medicijnen’

De IJsselmeerziekenhuizen, die eind oktober failliet werden verklaard, kochten tussen 1 januari 2017 en mei van dit jaar dure kankermedicijnen in bij een Duits bedrijf die niet konden worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraars. Dat schreef Follow the Money dinsdag.

Bestuurders Loek Winter en Tim Roldaan kochten vanaf 2013 kankermedicijnen in bij het Duitse Zytoservice, dat de geprepareerde medicijnen in de juiste hoeveelheden kant-en-klaar aanlevert. Zo konden ze besparen op personeelskosten. Volgens Follow the Money waren Roldaan en Winter zo enthousiast over Zytoservice, dat zij een Nederlandse vestiging van het bedrijf oprichtten waar ze vervolgens een belang in hielden.

„Tot en met 2016 stemmen de belangen van Zytoservice Nederland en de IJsselmeerziekenhuizen redelijk overeen”, schrijft Follow the Money. Sinds 1 januari 2017 moeten de geneesmiddelen in Nederland echter worden gedeclareerd middels een zogeheten ZI-nummer. De Duitse chemokuren hebben zo’n nummer niet. Volgens het artikel gingen de IJsselmeerziekenhuizen desondanks pas in 2018 over op declarabele kankermedicijnen. In de tussenliggende periode zou een schuld van tussen de 3 en 5 miljoen euro zijn opgebouwd.

Winter, Roldaan en mededirectielid Willem de Boer nemen in een verklaring afstand van de publicatie van Follow the Money. Die is „suggestief en gebaseerd op onjuiste informatie”, beweren zij. „Wij spreken met klem tegen dat er enige sprake is van verwijtbaar handelen door het bestuur van het ziekenhuis of dat deze kwestie heeft geleid tot het faillissement van het ziekenhuis.”