Frankrijk

Zes mensen vast die aanslag op Macron voorbereidden

In Frankrijk zijn dinsdag vijf mannen en één vrouw aangehouden die „een gewelddadige actie” voorbereidden tegen president Macron. Dat meldt de zender BFM TV op basis van bronnen binnen het politie-onderzoek. Minister van Binnenlandse Zaken Castaner heeft de aanhoudingen bevestigd.

De zes hielden zich in extreem-rechtse kringen op. De aanhoudingen waren in Bretagne en de oostelijke departementen Moselle en Isère. Wat het zestal, variërend in leeftijd van 22 tot 62 jaar, precies van plan waren is onbekend. Ze waren in elk geval niet vergevorderd met hun plannen. Bij de man die als hoofdverdachte wordt gezien, zijn een handvuurwapen en een aantal kleinere granaten gevonden. „Dit zijn concrete dreigingen en die baren ons zorgen”, zei Castaner tegen FranceInfo.

Deze zomer werden verspreid over Frankrijk tien extreem-rechtse verdachten aangehouden, die ervan verdacht werden acties voor te bereiden tegen moslims. De Franse inlichtingendiensten houden bewegingen uit ultra-rechtse hoek scherp in de gaten.

DSGI-chef Calvar zei in 2016 dat Frankrijk op de rand van een „burgeroorlog” stond en waarschuwde voor een „confrontatie tussen de moslimwereld en ultra-rechts”.