Floriade waarschijnlijk tientallen miljoenen duurder voor gemeente Almere

In plaats van tien miljoen euro, zou de wereldtuinbouwtentoonstelling de gemeente volgens een raadscommissie wel eens 35 miljoen kunnen gaan kosten.

De Floriade van Venlo in 2012 gezien vanuit de lucht.
De Floriade van Venlo in 2012 gezien vanuit de lucht. Foto Paul Raats/ANP

De organisatie van de Floriade 2022 gaat de gemeente Almere waarschijnlijk veel meer kosten dan de begrote tien miljoen euro. Een raadscommissie schat dat de kosten kunnen oplopen tot 35 miljoen euro, meldt het Financieele Dagblad woensdag. De gemeenteraad van Almere komt donderdag bijeen om de kosten van de wereldtuinbouwtentoonstelling te bespreken.

Dit zou komen doordat Almere de tentoonstelling wil combineren met de aanleg van een ‘groene’ stadswijk met 660 woningen, waarvan 60 waterwoningen. Onder andere het bouwrijp maken van het gebied, het inhuren van externe adviseurs en de extra inzet van gemeenteambtenaren zouden voor hogere kosten zorgen. De gemeente overweegt daarom duizend extra woningen te laten bouwen om de opbrengsten uit de grondexploitatie te verhogen.

Lees ook: Waarom wil Almere per se de Floriade organiseren?

De totale kosten van het evenement worden geschat op 93 miljoen euro. Naast de gemeentelijke bijdrage van tien miljoen euro dragen ook de provincie Flevoland, het Rijk, sponsors en bezoekers bij.

Controversieel

De Floriade is vanaf het moment dat Almere zich voornam het te gaan organiseren, met veel rumoer gepaard gegaan. Uit onderzoek van de gemeente zelf blijkt dat 85 procent van de Almeerders zich zorgen maakt over het evenement, met name over de hoge kosten. Ook zou de Floriade volgens een deel van de inwoners ten koste gaan van het huidige groen in de stad.

De drie vorige edities – Venlo (2012), Haarlemmermeer (2002) en Zoetermeer (1992) – hebben miljoenen euro’s verlies gedraaid als gevolg van tegenvallende bezoekersaantallen.

Correctie (7 november 2018): In een eerdere versie van dit artikel stond de naam van het Financieele Dagblad verkeerd gespeld.