ECB draagt Italiaan voor als toezichthouder bankensector

Andrea Enria werkt nu nog voor de Europese Bankautoriteit. Bij de ECB zou hij toezien op het functioneren van Europese banken.

Archieffoto van Andrea Enria uit 2016.
Archieffoto van Andrea Enria uit 2016. Foto Yves Herman/Reuters

Het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft de Italiaanse econoom Andrea Enria woensdag voorgedragen als nieuwe toezichthouder voor de bankensector van de Europese Unie. In die functie zou Enria toezien op het functioneren van Europese banken, die hij bij falend beleid kan laten herstructureren of opdoeken.

Twitter avatar ecb European Central Bank Andrea Enria, Chairperson of @EBA_News, nominated by the ECB to head supervision from 1 January 2019. Read more in our press release https://t.co/w7xzIW28MG https://t.co/hXQfic0UhZ

De 57-jarige Enria is nu nog voorzitter van de in Londen gevestigde Europese Bankautoriteit (EBA), waar hij verantwoordelijk is voor het opstellen van regelgeving voor Europese banken. Die functie vervult hij al sinds de oprichting van de EBA in 2011, daarvoor werkte hij bij de Italiaanse centrale bank. Enria heeft meerdere stresstests van Europese banken geleid, waarin gekeken wordt hoe financieel gezond en bestand tegen externe schokken een financiële instelling is. De resultaten van de meest recente van deze tests werden vrijdag gepubliceerd.

Lees hier ons profiel van de huidige toezichthouder: Banken krijgen ‘ijzeren dame’ als oppertoezichthouder

Toezichthouder

De post waarvoor Enria is voorgedragen wordt nu nog bemand door de Française Danièle Nouy, wier termijn eind dit jaar afloopt. Een termijn bij het zogeheten ‘Single Supervisory Mechanism’ duurt vijf jaar.

Behalve Enria is de Ierse vicegouverneur van de centrale bank Sharon Donnery voorgedragen voor de topfunctie. Het Europees Parlement zal over de benoeming stemmen. De president van de ECB, Mario Draghi, is ook een Italiaan. Zijn termijn eindigt volgend jaar.