Bronbelasting kan 22 miljard euro treffen

Jaarlijks stroomt 22 miljard euro aan rente en royalty’s via brievenbusfirma’s in Nederland naar belastingparadijzen. Dat blijkt uit een dinsdag gepresenteerd rapport van onderzoeksbureau SEO, gemaakt in opdracht van het ministerie van Financiën. Vanaf 2021 gaat Nederland extra belasting heffen over deze geldstromen om de brievenbusfirma’s aan te pakken.

Invoering van een heffing op financiële stromen naar landen met zeer lage belastingtarieven, zogeheten bronbelasting, staat in het regeerakkoord. Voor het eerst is zo concreet becijferd hoe groot die geldstroom is, en wat de aanpak van belastingontwijking kan opleveren.

Volgens SEO passeerde Nederland in 2016 zo’n 200 miljard euro aan rente, royalty’s en dividend. Circa 10 procent daarvan belandt in 22 landen die Nederland als belastingparadijs ziet, zoals Bermuda en de Kaaimaneilanden. De overige 90 procent stroomt naar landen die volgens Nederland wél in de haak zijn, zoals Europese staten en de VS. De grens tussen goed en fout legt Nederland bij een vennootschapsbelastingtarief van 7 procent.

De bijna 180 miljard euro die in ‘goede’ landen terechtkomt, is niet boven alle twijfel verheven. Ook bij die geldstromen kan volgens Financiën sprake zijn van belastingontwijking. Nederland werkt al met tientallen andere landen samen om zulke ontwijking aan te pakken.

Volgens SEO telt Nederland 15.000 brievenbusfirma’s. Staatssecretaris Menno Snel (Belastingen, D66) verwacht dat firma’s die geraakt worden door de bronbelasting hun activiteiten in Nederland staken. De Nederlandse schatkist schiet dus niks op met de heffing. (NRC)

Correctie (11-11-2018): In een eerdere versie van dit artikel stond dat 90 procent van 200 miljard 180 miljoen is. Dit moet 180 miljard zijn en is aangepast.