Profiel

Bonte verzameling van debutanten

Winnaars & verliezers De Congres- en gouverneursverkiezingen stonden deels in het teken van diversiteit. Hoe pakte dit bij de stembus uit?

Democraat Madeleine Dean viert haar overwinning in Pennsylvania
Democraat Madeleine Dean viert haar overwinning in Pennsylvania Foto Charles Fox/AP

De toenemende diversiteit van de Verenigde Staten qua etniciteit, geslacht, leeftijd en seksuele voorkeur speelde in verscheidene verkiezingsraces dit jaar een centrale rol. Met een gemengd beeld als resultaat. Een overzicht van enkele emblematische uitslagen.

Het nieuwe Huis van Afgevaardigden zal een recordaantal vrouwelijke leden gaan tellen. Op basis van de recentste uitslagen lijken 99 vrouwen een zetel veroverd te hebben, op een totaal van 435. Het oude record stond op 84.Er waren namens de grote partijen in totaal 237 vrouwen verkiesbaar.

Alexandria Ocasio-Cortez

Een van de bekendste nieuwe vrouwelijke gezichten is Alexandria Ocasio-Cortez. De 29-jarige dochter van een Puerto-Ricaanse moeder kreeg in een district in New York 78 procent van de stemmen. Ze wordt de jongste vrouw ooit in het Congres verkozen.

 

Sharice Davids

Het nieuwe Huis zal voor het eerst twee vrouwen van inheemse komaf tellen. Sharice Davids – een lesbienne die professioneel vechtsporter is geweest – versloeg de zittende Republikein in een district van Kansas door campagne te voeren als een gematigde Democraat. In de staat New Mexico won haar partijgenote Deb Haaland ook een zetel. In totaal deden meer dan honderd inheemse Amerikanen mee aan de verkiezingen, vooral op lokaal niveau. Twee mannelijke Afgevaardigden van inheemse afkomst, uit Oklahoma, zijn herkozen, beiden Republikeinen.

 

Rashida Tlaib en Ilhan Omar

In het Huis zullen voor het eerst ook twee moslima’s zitten, beiden Democraten afkomstig uit het Midwesten van de VS. De Palestijns-Amerikaanse Rashida Tlaib wordt afgevaardigde voor Michigan en Ilhan Omar (van Somalisch-Amerikaanse komaf) voor Minnesota. Het Huis kent al twee moslimmannen.

 

Jared Polis

Jared Polis is als eerste openlijk homoseksuele man gekozen tot gouverneur, in de staat Colorado. In 2008 was hij al de eerste openlijke homoman die nieuw in het Huis kwam. Twee kandidaten uit de LHBT-gemeenschap die dinsdag ook een gooi deden naar een gouverneurspost, in Texas en Vermont, verloren. Oregon heeft sinds 2015 al de biseksuele Kate Brown als gouverneur. Toenmalig gouverneur Jim McGreevey van New Jersey kwam begin deze eeuw pas uit de kast na zijn aftreden.

 

Ron DeSantis

In Florida heeft de Republikein Ron DeSantis het gouverneurschap gewonnen. De ex-Afgevaardigde behaalde een nipte zege op Andrew Gillum, een progressieve, zwarte Democraat. DeSantis, fanatiek aanhanger van president Trump, werd in de campagne beschuldigd van banden met wit-nationalisten. Hij deinsde niet terug voor racistische taal tegen Gillum. Zijn zege toont dat de electorale strategie van nauwe banden met Trump loont in Florida, een cruciale swing state.

 

Ted Cruz

De prominente Republikeinse senator Ted Cruz heeft zijn Democratische uitdager Beto O’Rourke verslagen in Texas. Cruz, in 2016 lang in de race voor de Republikeinse presidentskandidatuur, behaalde bijna 51 procent. O’Rourke, een progressieve Democraat en rijzende ster in de partij, wist met een idealistische campagne jongeren en minderheden te mobiliseren. Hij hoopte op een stunt in het Republikeinse bolwerk Texas, een groeistaat met een bevolking die in hoog tempo diverser wordt. Die doorbraak bleef vooralsnog uit.

 

Mitt Romney

Oud-presidentskandidaat Mitt Romney (71) gaat alsnog naar Washington. De Republikein, die in 2012 de presidentsrace verloor tegen Obama, won met gemak een Senaatszetel namens zijn thuisstaat Utah.