Alle 78 gegijzelde scholieren Kameroen vrijgelaten

De schooldirecteur en een leraar worden nog vastgehouden. De ontvoerders zijn mogelijk Engelstalige separatisten.

Aanhangers van de president van Kameroen, Paul Biya, die verzet van Engelstalige separatisten met harde hand neerslaat.
Aanhangers van de president van Kameroen, Paul Biya, die verzet van Engelstalige separatisten met harde hand neerslaat. Foto via AFP

Alle 78 schoolkinderen die zondagnacht in Kameroen werden ontvoerd door gewapende mannen, zijn woensdag vrijgelaten. Dat meldt priester Samuel Forki die zich bezighield met de onderhandelingen, aldus persbureau Reuters. Ook de chauffeur is vrijgelaten. De directeur en een leraar worden wel nog vastgehouden op een onbekende plek in de bossen.

Het is nog niet helemaal helder wie de twee docenten, de chauffeur en de tieners van de gereformeerde school heeft meegenomen. Volgens priester Forki en een legerwoordvoerder zijn de militanten separatisten, maar een woordvoerder van de separatisten ontkent dit. In ieder geval is duidelijk dat de ontvoerders Engelstalig zijn. Kameroen is verwikkeld in een burgeroorlog tussen Engelstalige onafhankelijkheidsstrijders en de centrale, francofone regering.

‘Ambo boys’

Op sociale media deelden mannen die zichzelf ‘Ambo boys’ noemen een video van vermoedelijk de ontvoerde scholieren. Meerdere ouders bevestigden hun kinderen erop te zien. Ambo boys is een referentie naar de staat Ambazonië die sommige Engelstalige rebellen willen stichten.

In Kameroen circuleert echter de theorie dat de overheid zelf achter de ontvoering zit, om zo de rebellen zwart te maken. Aanhangers van deze theorie wijzen erop dat scholen door regeringssoldaten worden bewaakt. Zo’n grote ontvoering zou volgens hen onmogelijk zijn zonder medewerking van het leger.

Volgens Forki werden vorige maand echter ook al elf scholieren ontvoerd door dezelfde militanten. Toen zou de school stilaan losgeld hebben betaald om ze weer vrij te krijgen.

Lees ook: Scholen zijn een mikpunt in Kameroen

Franstalige regering

De president van Kameroen, Paul Biya, besloot vorig jaar geweldloze pogingen van Engelstalige activisten, leraren, rechters en advocaten om meer rechten te verkrijgen voor Engelssprekenden neer te slaan.

Militanten namen toen het stokje over en het land ontstak in een burgeroorlog, waarbij honderden mensen zijn omgekomen. Separatisten strijden in het westen van het land voor een eigen Engelstalige staat, los van het francofone Kameroen. Inmiddels zijn een half miljoen inwoners ontheemd. Bijna 30.000 Kameroeners vluchtten naar Nigeria.

De kinderen werden ontvoerd in een buitenwijk van de regionale hoofdstad Bamenda: