Midterms 2018

Teruglezen: democraten winnen meerderheid in Huis, Republikeinen behouden Senaat

De Democraten stevenen af op een serieuze winst in het Huis van Afgevaardigden, de Republikeinen vergroten hun meerderheid in de Senaat. Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom de verkiezingen in de Verenigde Staten. Kijk hier voor de meest recente tussenstanden.

We sluiten het blog voor vandaag af

We sluiten het blog voor vandaag af. Dit is wat nu weten:

  • De Democraten hebben het Huis van Afgevaardigden veroverd. De partij heeft zeker 222 van de 435 zetels. De Republikeinen hebben 196 zetels. In zeventien kiesdistricten is nog geen winnaar uitgeroepen.
  • In de Senaat hebben de Republikeinen hun meerderheid van 51 zetels behouden en de partij kan er nog zetels bij krijgen. In de staten Florida en Arizona zijn de verschillen te klein om nu een winnaar uit te roepen. De Democraten staan nu op 44 zetels, daarnaast hebben 2 onafhankelijke senatoren onder wie oud-presidentskandidaat Bernie Sanders hun zetels behouden.
  • De Republikeinen hebben de gouverneursraces verloren. Voor de verkiezingen stonden de Republikeinen aan het hoofd van 33 van de 50 staten, nu heeft de partij er 26. In één staat moet nog een winnaar worden uitgeroepen: Georgia. Hier werd de race nauwgezet gevolgd. Stacey Abrams kon als eerste zwarte vrouw verkozen worden, maar ze heeft haar verwachte verlies nog niet erkend. Ze wil eerst dat alle stemmen geteld zijn en sluit niet uit dat er een zogeheten runoff komt.
  • President Trump reageerde zeer verheugd op de uitslagen van de verkiezing. Tijdens een persconferentie noemde hij het "ongelooflijk". Ook benadrukte hij graag met de Democraten te gaan samenwerken. Trump prees de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi en zei dat ze vast "goed kunnen samenwerken en veel gedaan kunnen krijgen".
  • Kort na de verklaring van Trump maakte de minister van Justitie Jeff Sessions bekend op verzoek van president Trump ontslag te hebben genomen. Trump zei tijdens de persconferentie al een kabinetswijziging niet uit te sluiten.

Een democratisch gouverneur in Connecticut, Jon Tester behoudt Senaatszetel

De Democraat Ned Lamont heeft de gouveneursrace in de staat Connecticut gewonnen. Zijn Republikeinse tegenstander Bob Stefanowski heeft zijn verlies erkent en zei dat Lamont "eerlijk" heeft gewonnen. Het is nu nog wachten op de uitslagen van Georgia en Alaska.

De Democratische senator Jon Tester is in Montana herkozen en begint aan zijn derde termijn. Hij versloeg de Republikein Matt Rosendale die de verkiezing in een verklaring een "ongelooflijke reis" noemde.

Twitter avatar MattForMontana Matt Rosendale Just called and congratulated Sen. @JonTester. Full statement below. https://t.co/vzdUO4ce64

Trump: we hebben een geweldig succes behaald

President Trump noemt de uitslagen van de verkiezingen "ongelooflijk". "De Republikeinse partij heeft het heel goed gedaan", zei Trump tijdens een persconferentie. De Republikeinen hebben het niet makkelijk hebben gehad, aldus Trump. De partij begon met een achterstand omdat de Democraten "enorme bedragen" hebben opgehaald voor hun campagne en de media een "vijandige houding" aannamen tegenover de Republikeinen, aldus Trump.

Bovendien gingen veel Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden met pensioen, zei Trump. "Het was lastig, maar we hebben een geweldig succes behaald". Het behoud van een meerderheid in de Senaat noemde hij de "grootste winst in de Senaat sinds 1962".

Samenwerken

Er ligt volgens Trump bovendien een "geweldige kans" op samenwerking met de Democraten. "We kunnen samenwerken op het gebied van zorg en infrastructuur." Uiteindelijk gaat het volgens de president allemaal om "het sluiten van een deal". Eerder op de dag uitte Trump al zijn steun voor Nancy Pelosi, de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden. "Ze verdient het", herhaalde hij tijdens de persconferentie. "Nancy Pelosi en ik kunnen goed samenwerken en veel gedaan krijgen."

De president sloot verder niet uit dat er nog veranderingen zullen plaatsvinden in zijn kabinet. "Het is nu niet het moment om het verder toe te lichten maar mensen vertrekken nu eenmaal," zei hij.

Tijdens de persconferentie werd het onrustig. Zo noemde hij een journalist een "grof en vreselijk persoon" en van een andere verslaggever zei hij "geen fan te zijn".

Mitch McConnell: het is een goede ochtend voor Republikeinen

De leider van de Republikeinen in de Senaat Mitch McConnell spreekt woensdag van "een goede ochtend" voor Republikeinen. "We hebben een goede dag gehad. Ik ben trots op wat er is gebeurd. De president was zeer behulpzaam."

De Republikeinen wisten hun meerderheid in de Senaat te behouden en misschien te vergroten. Het is nog wachten op een definitieve uitslag uit Montana, Florida en Arizona.

Het Huis van Afgevaardigden werd wel veroverd door de Democraten. McConnell waarschuwde dat de Democraten in het Huis nog moeten beslissen in hoeverre ze Trump willen "lastigvallen".

Kremlin noemt uitslag 'voorspelbaar'

Het Kremlin noemt de uitslag van de Congresverkiezingen woensdag "voorspelbaar", aldus persbureau AP. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken beschreef de Democratische verovering van het Huis van Afgevaardigden als een traditie waarin de partij van de president verliest tijdens de midterms. De gevolgen voor de relatie met Rusland zijn volgens hem nog niet duidelijk.

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini feliciteerde Trump met "de zetels die hij behaalde in de Senaat". Hij noemde het op Twitter een overwinning "tegen alles en iedereen: linkse journalisten, acteurs en zangers, regisseurs en pseudo-intellectuelen".

Twitter avatar matteosalvinimi Matteo Salvini Complimenti al presidente #Trump per i seggi conquistati al Senato e la conferma in Stati cruciali, contro tutto e contro tutti: giornalisti di sinistra, attori e cantanti, registi e pseudo-intellettuali... #godonaldgo
@realDonaldTrump https://t.co/5g0mad4Fzj

Eurocommissaris Pierre Moscovici tweette dat de Democraten voor het eerst in acht jaar weer een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben gewonnen. "Donald Trump heeft gelijk: 'geweldig succes vanavond'". Een woordvoerder van de Franse president Emmanuel Macron zei dat de verkiezingen "de vitaliteit van een grote democratie tonen".

Twitter avatar pierremoscovici Pierre Moscovici Les Démocrates gagnent la Chambre des représentants pour la première fois depuis 8 ans, malgré un puissant Gerrymandering républicain. Donald Trump a raison: « tremendous success tonight »😀

Trump uit opmerkelijke steun voor Democratische leider Pelosi

President Trump heeft woensdag opmerkelijke steun geuit voor Nancy Pelosi, de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden. Volgens de Republikein verdient ze het na de overwinning deze verkiezingen om voorzitter te worden in het Huis. Die positie gaat sowieso naar de partij die een meerderheid heeft. De Republikeinse voormalige voorzitter Paul Ryan had al besloten om zich niet verkiesbaar te stellen.

De zeer progressieve Pelosi wordt door conservatief Amerika gezien als alles wat fout is aan de Democratische Partij, en werd daarom regelmatig door Republikeinse kandidaten aangehaald in campagnespotjes. Tussen 2007 en 2011 was de politicus uit Californië ook al voorzitter in het Huis, de enige vrouw die ooit die functie vervulde. Trump zegt nu zelfs "een paar Republikeinse stemmen toe te voegen" als ze niet de nodige steun krijgt van haar eigen partij.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump In all fairness, Nancy Pelosi deserves to be chosen Speaker of the House by the Democrats. If they give her a hard time, perhaps we will add some Republican votes. She has earned this great honor!

Nancy Pelosi tijdens haar overwinningstoespraak in Washington. Foto Jonathan Ernst/Reuters

De huidige stand van de verkiezingen

Aan de oostkust beginnen Amerikanen aan hun dag, president Trump heeft inmiddels ook weer op Twitter gereageerd en spreekt van “ongelofelijke tussentijdse verkiezingen”. In grote lijnen is de uitkomst duidelijk, maar we wachten nog op een aantal belangrijke uitslagen. In sommige gevallen kan dat nog dagen duren.

Lees over de problemen tijdens de verkiezingen dinsdag: Stemmachinerie hangt met plakband aan elkaar

Om 17.30 uur (Nederlandse tijd) geeft president Trump een persconferentie. Wat we nu weten:

  • De Democraten hebben het Huis van Afgevaardigden veroverd. De partij staat zeker op 219 van de 435 zetels. Republikeinen hebben dus minstens 26 zetels verloren. In 23 kiesdistricten is vooralsnog het verschil te klein om een winnaar uit te roepen.
  • In de Senaat hebben de Republikeinen echter zoals verwacht in ieder geval hun meerderheid van 51 zetels behouden, vermoedelijk zal dit verschil nog verder groeien. Democraten staan nu op 43 zetels, daarnaast hebben 2 onafhankelijke Senatoren onder wie oud-presidentskandidaat Bernie Sanders hun zetels behouden.
  • De vraag is in hoeverre Republikeinen hun meerderheid in de Senaat kunnen vergroten. In Arizona staat Martha McSally minder dan een procentpunt voor op de Democraat Kyrsten Sinema. Opmerkelijk is overigens in deze race dat een derde kandidaat meedingt om de zetel namens de Groenen en ruim twee procent van de stemmen heeft behaald. Waarschijnlijk had een groot deel daarvan anders de Democraat gesteund. Ook is het nog wachten op een definitieve uitslag uit Montana – ook een verschil van 1 procentpunt - en Florida – met alle stemmen geteld slechts 0,4 procentpunt in het voordeel van de Republikeinen.
  • Ook hebben de Democraten flink gewonnen in gouverneursraces. Republikeinen stonden voor deze verkiezingen aan het hoofd van 33 van de 50 staten, met drie nog niet toegekende posten heeft de partij er nu 25. Een veelbesproken race speelt in Georgia, waar Stacey Abrams, die als eerste zwarte vrouw verkozen hoopte te worden als gouverneur, haar verwachte verlies nog niet heeft erkend.

Dode bordeeleigenaar verkozen in Nevada

Een overleden bordeeleigenaar is verkozen tot het parlement van de staat Nevada. Dennis Hof won daar van een Democraat, maar de Republikein overleed een kleine maand geleden na een weekend feesten. Hij werd 72 jaar oud.

In plaats daarvan zullen Republikeinen iemand aanstellen in zijn plaats. Hof had meerdere bordelen in Nevada, de enige Amerikaanse staat die dit toestaat. Ook schreef hij een boek genaamd The Art of the Pimp, een referentie naar Trumps boek The Art of the Deal, en maakte HBO een serie over zijn seksimperium.

Een foto van Dennis Hoff uit 2005. De Republikeinse bordeeleigenaar is recent overleden, maar alsnog verkozen. Foto Brad Horn/AP

Hoge opkomst voor tussentijdse verkiezingen: zeker 113 miljoen keer gestemd

Zeker 113 miljoen Amerikanen hebben dinsdag gestemd, meldt CNN. Dat is aanzienlijk meer vergeleken met de laatste tussentijdse verkiezingen in 2014, toen kwamen 82 miljoen stemgerechtigden opdagen. Voor dinsdag werd al rekening gehouden met een hoge opkomst in de sterk verdeelde Verenigde Staten.

The New York Times concludeerde enkele uren eerder al dat de totale opkomst uit zou komen op ongeveer 114 miljoen. Overigens trokken tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 tussen Donald Trump en Hillary Clinton aanzienlijk meer Amerikanen naar de stembus. Toen werd ongeveer 138 miljoen keer gestemd, zo'n 58 procent van de stemgerechtigde bevolking.

Lees de analyse van NRC-correspondent Bas Blokker over de tussentijdse verkiezingen: Trump blijkt geen bevlieging van de Amerikanen

Amerikaanse avondshows over de verkiezingen

Hoewel de uitslagen nog lang niet allemaal binnen waren, hebben meerdere Amerikaanse avondshows zich dinsdag uitgelaten over de verwachte Democratische winst in het Huis van Afgevaardigden. Stephen Colbert, die bijna dagelijks kritiek uit op de president, reageerde in een live show op het nieuws.

Lees ook: CNN tijdens Amerikaanse verkiezingen is een traktatie

"Nu kunnen ze onderzoek beginnen naar president Trump en kunnen we eindelijk te weten komen of Donald Trump ooit iets onethisch heeft gedaan", zegt Colbert over de voormalig vastgoedmagnaat.

De komiek Seth Meyers, die als jonge caberetier op een podium stond in Amsterdam en later groot werd in de satirische show Saturday Night Live, concludeerde dat er geen sprake is van een 'blauwe golf' maar 'een blauwe rimpeling'. Daarmee doelt hij op de eerder gehoopte overweldigende overwinning van de Democraten. Maar, stelt Meyers die Trump regelmatig een leugenaar en racist noemt, "als je twee jaar in de woestijn bent geweest voelt een scheutje water als een tsunami".

Senator Graham: Trump heeft veel om trots op te zijn

Ondanks het verlies in het Huis van Afgevaardigden, hebben de Republikeinen een goede nacht achter de rug dankzij president Trump. Dat concludeert senator Lindsey Graham in een interview met Fox News. Zijn partij heeft naar verwachting de meerderheid in de Senaat namelijk vergroot, wat belangrijk is voor het aanstellen van (hoge) rechters.

Trump heeft daarom "veel om trots op te zijn", stelt Graham. De senator liet zich in het verleden nog wel eens kritisch uit over de president, maar heeft zich de afgelopen tijd volledig achter de Republikeinse leider geschaard. Trump zou volgens Graham voor het nodige enthousiasme gezorgd hebben onder kiezers. Een van de speerpunten van de president was daarbij de migrantenkaravaan die momenteel door Mexico naar de VS trekt.

Aanstelling Kavanaugh

Ook stelt de senator dat de aanstelling van Brett Kavanaugh tot het Hooggerechtshof "de partij verenigd heeft". De rechter kwam in opspraak na aantijgingen van seksueel wangedrag, maar Republikeinen bleven hun conservatieve kandidaat steunen. Een van de Democratische senatoren die door haar stem tegen Kavanaugh dinsdag politiek het onderspit heeft moeten delven, is Heidi Heitkamp van North Dakota.

Overigens concludeerde Trump eerder al dat er sprake is van een "geweldig succes". Ook deelde de president op Twitter lof die analisten over hem hadden uitgesproken.

.@DavidAsmanfox “How do the Democrats respond to this? Think of how his position with Republicans improves-all the candidates who won tonight. They realize how important he is because of what he did in campaigning for them. They owe him their political career.” Thanks, I agree!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 7, 2018

Ook Nevada krijgt Democratische gouverneur

Een dubbele winst voor de Democraten in Nevada. Daar won de partij al een Senaatszetel, inmiddels is duidelijk dat de Democratische kandidaat Steve Sisolak de nieuwe gouverneur wordt van de westelijke staat. De voormalig zakenman won daar van de Republikein Adam Laxalt.

Eerder was al duidelijk dat de Republikeinen het gouverneurschap moeten afstaan in Wisconsin. Daar verloor Scott Walker, die acht jaar aan het hoofd stond van de staat. Nu nog niet definitief beslist: Georgia, Alaska en Connecticut.

De midterms in beeld

Eerste Senaatszetel 'flipt' naar Democraten

Na het verlies van meerdere Senaatszetels in North Dakota, Indiana en Missouri, een meevaller voor de Democraten: in de staat Nevada heeft Jacky Rosen gewonnen van de zittende Republikeinse senator Dean Heller. De Democraat behaalde een marge van ruim vijf procentpunt, in 2016 koos de staat al voor de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton.

Het is de eerste senaatszetel die 'flipt'. Ondanks de winst blijven de Democraten in de Senaat in de minderheid. De Republikeinen hebben in ieder geval 51 zetels veiliggesteld, de zetel in Florida komt daar al zo goed als zeker nog bovenop. Het is verder nog wachten op Arizona en Montana waar Trumps partij op winst afstevent, in Mississippi volgt een tweede ronde aan het einde van de maand voor de laatste Senaatszetel.

Eerder was al duidelijk dat Trumps partij de zetel in Texas zou behouden, daar behield Ted Cruz zijn positie voor de komende zes jaar tegenover de progressieve Beto O'Rourke.

Recordaantal vrouwen in Huis van Afgevaardigden

Het nieuwe Huis van Afgevaardigden telt vermoedelijk een recordaantal vrouwen. Bij de recentste berekening lijken 99 vrouwen een zetel veroverd te hebben. Het oude record stond op 84. Volgens AP waren namens de grote partijen in totaal 237 vrouwen verkiesbaar.

Een van de nieuwe vrouwen in het Congres is Alexandria Ocasio-Cortez. De 29-jarige kreeg in het 14de congresdistrict van New York 78 procent van de stemmen. Daarmee is ze de jongste vrouw die ooit in het Congres is verkozen. Mannen zijn vaker op zeer jonge leeftijd in het Congres verkozen. In de afgelopen honderd jaar behaalden meerdere mannen op 25-jarige leeftijd een zetel.

Lees meer over Ocasio-Cortez: Zij duwt de Democraten naar links

Ocasio-Cortez brengt niet alleen als vrouw maar ook als dochter van een Puerto-Ricaanse extra diversiteit naar het Capitool. Ze zal daar onder anderen Sharice Davids treffen, een lesbische Democraat uit Kansas van inheems Amerikaanse afkomst die professioneel vechtsporter is geweest.

Democraten winnen definitief meerderheid in Huis van Afgevaardigden

De Democraten hebben hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden nu definitief binnen. De partij moest bij de verkiezingen van dinsdag 23 zetels veroveren op de Republikeinen. Dat is ruimschoots gelukt. Ze staan met nog 24 zetels te verdelen op 218 zetels van de 435 in het Huis.

Vier Republikeinen wonnen een zetel die tot vandaag in handen was van een Democraat. In het Huis van Afgevaardigden stonden, anders dan in de Senaat, alle zetels op het spel. De Democraten lijken er uiteindelijk meer dan dertig te veroveren op de Republikeinen. Dankzij de meerderheid in het Huis kan de partij onder meer onderzoek beginnen naar president Donald Trump, bijvoorbeeld naar zijn belastingteruggaven.

Bovendien zullen de Republikeinen nu moeten samenwerken met de Democraten om federale wetgeving door te voeren. Trump zou Nancy Pelosi (leider van de Democraten in het Huis) gebeld hebben om haar te feliciteren, zegt een van haar medewerkers. Op Twitter toont de president zich vooral tevreden met zijn overwinning in de Senaat. Hij sprak van een "geweldig succes" en stuurde tweetjes met lovende woorden van conservatieve opiniemakers.

Amerikaanse voorpagina's over tussentijdse verkiezingen

Twitter avatar nytimes The New York Times The front page of The New York Times for Wednesday, November 7th. Live updates: https://t.co/xt0ETxVClE https://t.co/ytGYvEtLzf

 

Twitter avatar washingtonpost The Washington Post The front page of Wednesday's Washington Post: Democrats seize House https://t.co/NuJ4sw0DzO

 

Twitter avatar WSJ The Wall Street Journal Take an early look at the front page of The Wall Street Journal https://t.co/5xQPDPcm8q #Midterms2018 https://t.co/9FjSzeA47H

Volgende winst voor Democratische gouverneur

En nog een Democratische gouverneur is verkozen, deze keer in Wisconsin. Daar won de 67-jarige voormalig docent Tony Evers van de zittende conservatieve gouverneur Scott Walker, die acht jaar aan het hoofd stond van de staat.

De winst is een positief teken voor de Democraten, die Wisconsin tijdens de presidentsverkiezingen in 2016 verloren aan Donald Trump. Officieel staan nog open: Alaska, Connecticut, Nevada en Georgia, waar Democraat Stacey Abrams nog niet haar verwachte verlies heeft toegegeven.

Naar verwachting zal van die vier alleen Nevada naar een Democraat gaan. Overigens betekent dat alsnog dat straks aanzienlijk minder Republikeinen aan het hoofd staan van Amerikaanse staten. De partij van Trump begon met 33 van de 50 gouverneurs, waarschijnlijk zijn dat er straks maar 28.

Aanhangers van de Republikein Scott Walker, die zijn gouverneurschap heeft moeten afstaan aan de Democraat Tony Evers. Foto AFP

Ex-gedetineerden mogen weer stemmen in

Naast belangrijke verkiezingen voor de Senaat en het gouverneurschap werd dinsdag in Florida ook beslist over het stemrecht van ex-gedetineerden. Een aanzienlijk meerderheid van Floridianen heeft voor gestemd dat oud-gevangenen die niet veroordeeld zijn voor moord of een seksueel misdrijf, ook weer mogen stemmen. Naar schatting heeft de beslissing gevolgen voor anderhalf miljoen burgers.

Stemgerechtigden waren misschien zeer verdeeld over wie gouverneur moest worden - Andrew Gillum legde het met nog geen procentpunt af van Rob DeSantis - maar over het stemrecht voor voormalig gedetineerden was de beslissing duidelijk: zestig procent stemde volgens NBC voor.

Het is niet duidelijk of de beslissing in het voordeel van Republikeinen of Democraten zal uitpakken, dat moet blijken bij volgende verkiezingen. Florida was eerder een van de drie staten, naast Iowa en Kentucky, waar je levenslang je stemrecht verloor als je een misdrijf had gepleegd.

Democratische kandidaat-gouverneur weigert verlies te nemen

De Democratische kandidaat voor het gouverneurschap van Georgia weigert vooralsnog haar verlies te nemen. Hoewel Stacey Abrams in de laatste tellingen meerdere procentpunten achterstaat, wil de Democraat eerst dat alle stemmen geteld zijn en sluit haar team niet uit dat er een zogeheten runoff komt.

In Georgia volgt een tweede verkiezingsronde als geen van de kandidaten meer dan vijftig procent van de stemmen heeft; in de staat doet namelijk ook een derde kandidaat mee. Het lijkt er echter niet op dat dit gaat gebeuren, want het merendeel van de stemmen is inmiddels geteld.

Abrams zou de eerste zwarte vrouw kunnen worden die verkozen wordt als gouverneur. De Republikeinse tegenstrever Brian Kemp heeft echter maximaal gebruik gemaakt van zijn oude baan om een nieuwe te veroveren. De 55-jarige Republikein was de afgelopen jaren Secretary of State, een soort secretaris-generaal van Georgia. In die hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor de organisatie en het verloop van de midterm-verkiezingen van 6 november. Verkiezingen waarin hij zelf kandidaat was voor het hoogste ambt in de staat, dat van gouverneur.

Voor zijn tegenstanders was het een ongewenste vermenging van twee posities. Zij hebben vanaf het moment dat Kemp zich kandidaat stelde, gevraagd of hij wilde aftreden als Secretary of State, of zich ten minste zou verschonen waar het de verkiezingen betrof. Hij heeft dat niet gedaan, en wettelijk hoefde dat ook niet.

Stacey Abrams weigert haar verwachte verlies in de staat Georgia te nemen. Foto John Amis/AP

Registers 'opgeschoond'

Daarna is het niet meer rustig geweest aan het verkiezingsfront in Georgia. Vanaf 2012, zo turfde de lokale krant Atlanta Journal-Constitution, is 8 procent van alle stembureaus in de staat gesloten (214). Kemp heeft de kiesregisters ‘opgeschoond’ en 1,5 miljoen namen van de lijsten verwijderd. Een groot aantal namen was van overledenen, maar een groter deel werd verwijderd omdat zij niet hadden gestemd bij de laatste twee verkiezingen.

Op een electoraat van nog geen 7 miljoen kiezers is dat flink. Vorige maand werd duidelijk dat van 53.000 nieuwe kiezers de registratie was aangehouden, zonder dat zij daarvan op de hoogte waren gesteld en vaak zonder duidelijke reden. De rechter is er in vrijwel alle kwesties aan te pas gekomen om een en ander terug te draaien. Maar het is duidelijk dat Kemps strategie bestond uit het opwerpen van hoge drempels voor met name zwarte kiezers en jongeren, groepen die doorgaans overwegend Democratisch stemmen.

Democraten winnen gouverneurschap Maine terug

Democraten hebben in meerdere staten het gouverneurschap overgenomen van Republikeinen. Zo won Janet Mills in de staat Maine. Ook gaan Democraten weer aan de leiding van de staten Illinois, Kansas, Michigan en New Mexico. Voor de tussentijdse verkiezingen op dinsdag had Trumps partij nog gouverneurs in 33 van de 50 staten.

In Iowa werd de Republikein Kim Reynolds verkozen. Democraten dachten dat ze daar kans hadden om het gouverneurschap te winnen. De nauwgevolgde race in Georgia, waar Stacey Abrams de eerst verkozen zwarte gouverneur kan worden, is nog niet beslist.

Eenzelfde teleurstelling voor de partij bleek eerder al het geval te zijn in Florida, waar de zwarte Democraat Andrew Gillum het toch aflegde tegenover de Republikein Ron DeSantis.

De Republikeinse verkozen gouverneur Ron DeSantis viert zijn overwinning in Florida. Foto AP

Republikeinen nemen meerdere zetels af van Democraten in Senaat

Republikeinen hebben drie Senaatszetels afgenomen van Democraten in North Dakota, Missouri en Indiana. Daardoor lijkt het erop dat Trumps partij de meerderheid zal vergroten in de Senaat. Inmiddels staan de Republikeinen op zeker 51 zetels, de Democraten op 42.

In North Dakota moest senator Heidi Heitkamp het veld ruimen voor Kevin Cramer. Heitkamp, een gematigde Democraat, stemde tegen benoeming van de omstreden hoge rechter Brett Kavanaugh en ging na diens aanstelling hard achteruit in de peilingen. Overigens heeft de Democraat Joe Manchin, die wel voor Kavanaugh stemde, zijn zetel in West-Virginia weten te behouden.

Democraten moesten twee zetels afnemen om een meerderheid te krijgen in de Senaat, dat gaat dus niet lukken. Eerder was al duidelijk dat de veelbesproken race in Texas toch in het voordeel zou eindigen van de Republikeinen.

Trump noemt uitslag 'enorm succes'

President Trump heeft de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen een "enorm succes" genoemd. Op Twitter bedankte hij zijn kiezers.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Tremendous success tonight. Thank you to all!

Trump kan bogen op succes in de Senaat: de Republikeinen versterkten daar hun meerderheid. Hulp van de president aan kandidaten als Mike Braun in Indiana lijkt effect te hebben gehad.

Toch wordt Trump woensdagochtend waarschijnlijk wakker met een kater: voor het eerst sinds zijn beëdiging in januari 2017 krijgt hij te maken met krachtige oppositie van het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten een meerderheid hebben bereikt.

Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Huis, zei tijdens haar overwinningstoespraak in Washington: "Morgen zal een nieuwe dag zijn in Amerika". Ze beloofde de president verantwoordelijk te houden, maar ook met de Republikeinen samen te werken. "We hebben allemaal genoeg van de verdeeldheid." President Trump heeft volgens Pelosi's staf de Democratische leider inmiddels gefeliciteerd met de winst.

Democraten behalen meerderheid in Huis van Afgevaardigden

De Democraten hebben bij de Amerikaanse verkiezingen een meerderheid behaald in het Huis van Afgevaardigden - een cruciale tegenslag voor president Donald Trump.

Hoewel een overweldigende 'blauwe tsunami' waarop de Democraten hadden gehoopt bij de midterms, niet op gang kwam, veroverden de Democraten genoeg zetels in het Huis om te kunnen spreken van een steun in de rug - en een belangrijke impuls voor oppositie tegen Trump.

Volgens Amerikaanse zenders liggen de Democraten op koers om 230 tot 238 zetels te behalen in het Huis van Afgevaardigden - een winst van zeker 35 zetels ten opzichte van de 195 districten die ze in handen hadden en ruim voldoende voor een meerderheid in het 435 zetels tellende Huis. Democratische kandidaten wonnen vooral in kiesdistricten in buitenwijken van grote steden.

Bekijk de resultaten: Volg hier de uitslagen van de midterms

Met een meerderheid in het Huis krijgen de Democraten de kans om krachtige oppositie te voeren tegen Trump - een nieuwe realiteit voor de president, die sinds zijn beëdiging in januari 2017 het voordeel had van Republikeinse meerderheden in beide huizen van het Congres in Washington.

Hoewel het Witte Huis kan wijzen op een overwinning in de Senaat, waar de Republikeinen hun meerderheid hebben behouden, kampt Trump voortaan met een Huis van Afgevaardigden dat zijn beleidsagenda kan tegenhouden, op het gebied van onder meer immigratie en gezondheidszorg.

Bovendien krijgen de Democraten de macht om meer vaart te zetten achter onderzoeken naar de president, zijn vermeende banden met Rusland, zijn zakelijke belangen en zijn belastingen. De Republikeinen hebben Trump tot zover vooral afgeschermd voor onderzoeken.

Ondanks hun cruciale overwinning in het Huis van Afgevaardigden, leden de Democaten echter ook een aantal gevoelige nederlagen onder meer bij races om senaatszetels in Indiana, North Dakota en Texas.

DeSantis verslaat Gillum in Florida

De Republikein Ron DeSantis heeft onverwacht zijn Democratische tegenstander Andrew Gillum verslagen om het gouverneurschap van Florida. DeSantis, een voormalige Afgevaardigde, behaalde een nipte zege op Gillum, een progressieve Democraat die gold als de favoriet wegens een kleine voorsprong in de peilingen.

DeSantis, een fanatieke aanhanger van president Donald Trump, werd tijdens de campagne beschuldigd van associaties met witnationalisten. Hij deinsde niet terug voor racistische dog whistles tegen Gillum, de burgemeester van Tallahassee die de eerste zwarte gouverneur van Florida hoopte te worden. DeSantis riep kiezers op het niet te "verapen".

Lees ook: Het racistische gefluister is een megafoon geworden

Met zijn onverwachte zege op Gillum heeft DeSantis laten zien dat de electorale strategie van nauwe banden Trump loont in Florida, een cruciale swing state. In één van zijn campagnevideo's bouwde hij met zijn dochtertje een model van de voorgestelde muur langs de grens met Mexico.

Cruz verslaat O'Rourke in Texas, Republikeinen behouden Senaat

De prominente Republikeinse senator Ted Cruz heeft zijn Democratische uitdager Beto O'Rourke verslagen bij de strijd om een senaatszetel namens Texas. Daarmee behouden de Republikeinen hun meerderheid in de Senaat.

Cruz, die in 2016 als tweede eindigde bij de strijd om de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen, behaalde een duidelijke zege op O'Rourke, een progressieve Democraat die met een dynamische campagne hoop bood aan Democraten op een doorbraak in Texas, een Republikeins bolwerk.

O'Rourke wist met een idealistische toon jongeren en minderheden te mobiliseren in Texas, een groeistaat met een bevolking die in hoog tempo diverser wordt. Democraten hopen dat de staat, de tweede van het land, door die demografische ontwikkelingen vruchtbaar terrein wordt voor een blauwe doorbraak.

Maar hoewel de strijd er enige tijd spannend uitzag, won Cruz zijn herverkiezing, zoals verwacht. De conservatief, die naar het Congres kwam als deel van de Tea Party, begint aan zijn tweede termijn als senator. Hij heeft een moeizame relatie met president Trump, die hem tijdens de campagne van 2016 de bijnaam 'Lyin' Ted' gaf, maar prijst nu het beleid van de president.

Met de zege van Cruz kan de meerderheid in de Senaat de Republikeinen niet meer ontgaan.

De Republikeinse senator Ted Cruz tijdens zijn campagne voor herverkiezing in Victoria, Texas, afgelopen zaterdag. Foto Mike Segar / Reuters

Davids is eerste inheemse vrouw in Congres

De Democraat Sharice Davids heeft geschiedenis geschreven bij de Congresverkiezingen in de staat Kansas: ze is de eerste inheemse vrouw die is gekozen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Davids versloeg de zittende Republikeinse Afgevaardigde Kevin Yoder in het derde district van Kansas. De zege van de jurist maakt deel uit van een reeks overwinningen voor de Democraten voor zetels in het Huis van Afgevaardigden.

In de staat New Mexico ligt ook de Democraat Deb Haaland, eveneens een inheemse vrouw, op koers om een zetel te winnen in het Huis van Afgevaardigden.

De Democraat Sharice Davis is de eerste inheemse vrouw die is gekozen in het Amerikaanse Congres. Foto Whitney Curtis / /AFP

Republikeinen op koers voor meerderheid in Senaat

De Republikeinen liggen op koers om, zoals verwacht, hun meerderheid in de Senaat te behouden, na zeges van Republikeinen in Indiana en Tennessee.

In Indiana versloeg de Republikein Mike Braun de zittende senator Joe Donnelly. De Republikeinen hadden hun zinnen gezet op de zetel van Donnelly in Indiana, een rode staat die in 2016 voor Trump koos, en de thuisstaat van vice-president Mike Pence. Hoewel Donnelly volgens de peilingen kans leek te maken op herverkiezing, wisten de Republikeinen zijn zetel inderdaad te veroveren.

In Tennessee won Marsha Blackburn, een Afgevaardigde namens de staat en een fanatieke aanhanger van Trump, de zetel die is vrijgekomen door het vertrek van de Republikeinse senator Bob Corker. Phil Bredesen, een voormalige Democratische gouverneur van de staat, was haar tegenstander om de zetel in de rode staat. Hoewel hij volgens peilingen een kleine kans leek te maken, werd haar zege verwacht.

Door hun zeges in Indiana en Tennessee zijn de Republikeinen inmiddels verzekerd van 48 zetels in de Senaat. Ze liggen voor bij diverse andere races, waaronder North Dakota, Texas en Florida. Omdat de Democraten aanmerkelijk meer zetels verdedigen in de Senaat dan de Republikeinen, werd het onwaarschijnlijk geacht dat de Democraten een meerderheid zouden winnen in de Senaat. Mogelijk breiden de Republikeinen hun meerderheid van 51 tegen 49 uit.

Florida uiterst krap, 'geen blauwe tsunami'

Zoals gebruikelijk op verkiezingsavonden in de VS zijn vele ogen gericht op Florida, de grootste swing state van het land. Zowel de strijd om het gouverneurschap als de race om de senaatszetel zijn bijzonder krap.

Hoewel de progressieve Democraat Andrew Gillum, de burgemeester van Tallahassee, een kleine voorsprong had in de peilingen, loopt hij achter op zijn Republikeinse tegenstander, Ron DeSantis, een medestander van president Trump.

Ook Bill Nelson, de gematigde Democratische senator die wordt uitgedaagd door de Republikeinse gouverneur van de staat, Rick Scott, heeft een kleine achterstand.

De voor Democraten moeizame resultaten in Florida, wellicht de ultieme swing state, maken deel uit van een landelijke trend dat een overweldigende Democratische 'blauwe tsunami' lijkt uit te blijven. Hoewel de Democraten rekenen op een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, lijkt er vooralsnog geen sprake van een overtuigende zege waarop vele Democraten hadden gehoopt.

Warren herkozen, enkele andere Democraten lopen achter

De Democraat Elizabeth Warren is zoals verwacht herkozen als senator namens de staat Massachusetts. De progressieve senator, een van de felste critici van president Donald Trump, geldt als een mogelijke presidentskandidaat voor de Democraten in 2020.

Warren bedankte haar kiezers op Twitter:

Twitter avatar elizabethforma Elizabeth Warren Thank you, Massachusetts! Six years ago, I promised to go to Washington to fight for you every single day. Tonight, let's send the powerful interests a message: We're just getting started.

Ook enkele andere Democratische senatoren in noordoostelijke staten zijn zoals verwacht herkozen, onder wie Ben Cardin (Maryland), Chris Murphy (Connecticut), Sheldon Whitehouse (Rhode Island), Kirsten Gillibrand (New York), Bill Casey (Pennsylvania) en Robert Menendez (New Jersey). Allen zijn relatief veilige zetels voor de Democraten.

Ook de Democraat Joe Manchin wist zijn zetel te behouden in West Virginia, een rode staat.

In andere staten zijn Democratische senatoren hun zetel echter niet zeker, onder wie Joe Donnelly in Indiana, Claire McCaskill in Missouri en Heidi Heitkamp in North Dakota. Ook in Florida vecht de zittende senator Bill Nelson voor zijn politieke leven. De Democraten kunnen zich geen verliezen in de Senaat veroorloven als ze een kleine kans willen maken op een meerderheid.

Democraten veroveren eerste Huiszetel op Republikeinen

De Democraten hebben hun eerste Huiszetel van de avond veroverd op de Republikeinen. Jennifer Wexton, een staatssenator in Virginia, heeft de strijd om het tiende Congressionele district van Virginia gewonnen van de zittende Republikeinse Afgevaardigde, Barbara Comstock.

Democraten hadden gerekend op winst in het tiende district van Virginia, een welvarend gebied met buitenwijken van Washington, D.C. Vooral hoger opgeleide vrouwen in buitenwijken van grote steden neigen volgens peilingen meer naar de Democraten dan naar de Republikeinen onder president Trump.

In totaal moeten de Democraten netto 23 zetels winnen van de Republikeinen om een meerderheid te behalen in het Huis van Afgevaardigden. In ongeveer 30 kiesdistricten die in handen zijn van de Republikeinen maken de Democraten goede kans op winst; omgekeerd staan de Repukleinen er volgens peilingen goed voor in slechts een handvol districten die in handen zijn van de Democraten.

Sanders, Kaine herkozen; Florida is too close to call

Stembureaus zijn gesloten in onder meer Virginia, Vermont en delen van Florida. Zoals verwacht is Bernie Sanders, oud-kandidaat voor de Democratische nominatie bij de presidentsverkiezingen van 2016, herkozen voor een derde termijn van zes jaar als onafhankelijke senator namens Vermont (hij stemt mee met de Democraten).

Ook de Democraat Tim Kaine, de running mate van Hillary Clinton bij de presidentsverkiezingen van 2016, is zoals verwacht herkozen: hij won een tweede termijn als senator namens Virginia.

Overige races in de staten waar stembureaus sinds 01:00 uur (Nederlandse tijd) dicht zijn, zijn nog too close to call, waaronder de strijd om een cruciale senaatszetel van Florida tussen de zittende senator, de gematigde Democraat Bill Nelson, en de huidige gouverneur van de staat, de Republikein Rick Scott.

Ook de strijd om het gouverneurschap van Florida, een grote swing state, is nog onbeslist; de progressieve Democraat Andrew Gillum, burgemeester van Tallahassee, neemt het daarbij op tegen de Republikeinse voormalige Afgevaardigde Ron DeSantis, een fanatieke fan van president Trump. Beide Democraten hebben een lichte voorsprong.

Volg ook de resultaten: Volg hier de uitslagen van de midterms

Hoe laat sluiten de stembureaus in verschillende staten?

In delen van Indiana en Kentucky zijn stembureaus inmiddels gesloten en is het tellen van de stemmen begonnen. In de komende uren gaan de stembureaus dicht in de volgende staten (Nederlandse tijd):

01:00 uur: Georgia, New Hampshire, South Carolina, Vermont, Virginia, delen van Florida, en de rest van Indiana en Kentucky

01:30 uur: Ohio, North Carolina, West Virginia

02:00 uur: Alabama, Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, Missouri, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee, delen van Kansas, Michigan, North Dakota, South Dakota, Texas en de rest van Florida en New Hampshire.

02:30 uur: Arkansas

03:00 uur: Arizona, Colorado, Louisiana, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, Wisconsin, Wyoming, en de rest van Kansas, Michigan, North Dakota, South Dakota en Texas.

04:00 uur: Iowa, Montana, Nevada, Utah en delen van Idaho en Oregon

05:00 uur: Californië, Hawaii, Washington en de rest van Idaho en Oregon

06:00 uur tot 07:00 uur: Alaska

Stembureau in Manchester, New Hampshire. Foto Katherine Taylor / EPA

Eerste stembureaus staan op het punt te sluiten

De eerste uitslagen van de midterms komen er aan. Want om middernacht (Nederlandse tijd) gaan de eerste stembureaus dicht in delen van de staten Indiana en Kentucky.

Beide staten zijn het toneel van een spannende race: in Indiana, een staat die in 2016 door president Trump werd gewonnen, verdedigt de Democratische senator Joe Donnelly zijn zetel tegen zijn Republikeinse uitdager, Mike Braun. De Republikeinen verwachtten eerder dat ze de zetel in de thuisstaat van vicepresident Mike Pence konden veroveren, maar Donnelly heeft een lichte voorsprong in de peilingen.

In Kentucky, een rode staat, zijn vele ogen gericht op het zesde kiesdistrict. Trump won dat district met 15 procentpunten verschil in 2016. Maar de Republikeinse Afgevaardigde, Andy Barr, gaat nek aan nek met zijn Democratische uitdager Amy McGrath, een voormalige marinier en straaljagerpiloot. Hoe sterk komen de Democraten in dit district uit de bus?

De stembureaus in het zesde district van Kentucky sluiten vroeg. Mogelijk vormt de uitslag een indicatie voor de vraag of er wel of niet sprake zal zijn van een landelijke 'blauwe golf' in het voordeel van de Democraten, of een 'rode muur' in het voordeel van de Republikeinen.

President heeft bij midterms vaak de wind tegen

Als de recente geschiedenis een indicatie vormt, bestaat de kans dat de midterms uitlopen op een tegenslag voor president Donald Trump. Hoewel de president zelf niet op de stembiljetten staat, vormen de midterms een kans voor Amerikaanse kiezers om zich uit te spreken over de koers van het land onder de zittende president.

Van de drie directe voorgangers van Trump kregen Bill Clinton en Barack Obama er beiden flink van langs bij hun eerste tussentijdse Congresverkiezingen: hun Democratische partij leed in zowel 1994, twee jaar na de verkiezing van Clinton tot president, en in 2010, twee jaar na de verkiezing van Obama, zware verliezen.

De Republikein George W. Bush ontkwam in 2002 aan die trend, mede doordat zijn eerste midterms werden gehouden in het jaar na de aanslagen van 11 september 2001, toen de VS meer verenigd waren. Wel kreeg Bush het bij zijn tweede midterms in 2006 moeilijk, tegen de achtergrond van de oorlog in Irak.

De dag na de Congresverkiezingen van 2010, waarbij de Democraten hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden verloren, sprak een nederige Obama van een shellacking, een pak slaag:

Wordt ook Trump deze dinsdag afgestraft? Of valt de schade voor hem mee? Het zal binnen enkele uren duidelijk worden.

Amerikaanse ambassadeur verwacht niet dat Trump zetels in de Senaat verliest

De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra gaat er niet vanuit dat Trump zetels in de Senaat verliest. "Hij wint er misschien zelfs een aantal", zei hij dinsdagavond tijdens een bijeenkomst in Nieuwspoort. De strijd om het Huis van Afgevaardigden wordt spannend, verwacht hij. Wel benadrukte dat hij geen partijdige uitspraken kon doen.

Het kan nog wel even duren voordat de definitieve uitslagen bekend zijn, misschien zelfs wel weken, zei hij.

"Ik ga vanavond vroeg naar bed en bel mijn vrienden in Michigan morgenochtend [...]. Hopelijk kunnen ze mij de uitslag vertellen."

Hoekstra benadrukte verder dat de Democraten tijdens de eerste Congresverkiezingen van Obama in 2010 een groot verlies leden in het Huis van Afgevaardigden. Ook wonnen de Republikeinen enkele zetels in de Senaat. "Morgen beginnen we alvast te praten over de presidentsverkiezingen van 2020."

Buitenlandse groepen hebben geprobeerd de verkiezingen te beïnvloeden

Buitenlandse groepen hebben campagnes opgezet om nepnieuws te verspreiden in een poging de verkiezingen te beïnvloeden. Volgens het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zijn er geen aanwijzingen dat er is gefraudeerd met stemcomputers, meldt persbureau AP.

De technische problemen in een aantal stemlokalen hebben volgens het ministerie niets te maken met beïnvloeding uit het buitenland. De verkiezingen vandaag zijn de veiligste in jaren, benadrukte het ministerie. Ook waarschuwde een woordvoerder:

"Onze democratie is geen instrument om tegen ons te gebruiken en wij zullen geen enkele poging tot inmenging in onze verkiezingen tolereren."

Eerder op de dag liet Facebook al weten op de vooravond van de verkiezingsdag 115 profielen te hebben verwijderd. De pagina's zouden mogelijk verband houden met buitenlandse overheden die de verkiezingen wilden beïnvloeden. Het ging om Franstalige en Russische pagina's.

Veel meer vroege stemmers dan vier jaar geleden

Ruim 33 miljoen mensen hebben dit jaar vervroegd hun stem uitgebracht. Dat zijn er veel meer dan vier jaar geleden, schrijft CNN. Tijdens de vorige midterms waren uiteindelijk ruim 22 miljoen stemmen vervroegd uitgebracht.

Onder de vroege stemmers waren ook president Trump en zijn vrouw Melania. Zij hebben enkele weken geleden al gestemd voor de staat New York. Ook vanuit Nederland konden Amerikanen op afstand stemmen, mits ze geregistreerd stonden.

Twitter avatar AtelierEnglish Carrie Ballard #voter registration in A'dam and TheHague thanks to @DemsAbroad NL. Check the website for your last chance https://t.co/Dx2E1KUxQy if you want to help the #BlueWave . Time is almost up. "Would u let your grandparents choose your playlist??!" https://t.co/4ZIzr1Y4WS

Technische problemen hebben nu toe geen 'significante invloed' op stemproces

De Amerikaanse autoriteiten hebben "spaarzaam" berichten ontvangen van technische problemen bij stembureaus. Dat schrijft persbureau Reuters na een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Een veiligheidsfunctionaris zei tijdens een persconferentie dat de technische problemen tot nu toe geen "significante invloed" hebben op het stemproces.

In meerdere staten lijken technische problemen op sommige locaties voor lange rijen te zorgen bij de stemlokalen. Zo waren er in de staat Georgia op meerdere plekken problemen met de stemmachines. De gouverneursrace wordt in de staat nauwgezet gevolgd omdat de twee kandidaten zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace. De conservatieve kandidaat kwam in opspraak omdat hij het stemrecht van 53.000 voornamelijk zwarte kiezers opschortte. Hij is verantwoordelijk voor de kieslijst.

Lees ook deze reportage over Georgia: Minder kiezers graag

In de plaats Snellville in Georgia werden technische problemen gemeld.

Twitter avatar AmandaCCoyne Amanda Coyne Voting machine issues at Annistown are fixed but lines are still long — stretching down one hallway and around the corner toward exit doors https://t.co/1yeJj5wcQG

Obama: jouw stem kan de koers van het land veranderen

Ook oud-president Barack Obama heeft via Twitter opgeroepen om te stemmen. "Vandaag is het jouw beurt om van je te laten horen en de koers van dit land ten goede te veranderen."

Twitter avatar BarackObama Barack Obama Today is the day. Today, it’s your turn to raise your voice to change the course of this country for the better. So make it count. Get out there and vote. Go to https://t.co/NKXRGNgbZX or call 833-336-VOTE to confirm where you can vote and check voting hours. https://t.co/6xdMbKhwkr

James Comey, de oud-directeur van de FBI die door president Trump werd ontslagen, gaat vandaag langs de deuren om mensen te overtuigen hun stem uit te brengen. "Dit zou leuk moeten worden", schreef hij. Zelf heeft hij al gestemd.

Twitter avatar Comey James Comey Voted. Now going out to knock on doors to urge everyone to vote. Should be fun. https://t.co/xvofJXSPb9

Lange rijen bij stembureaus

In het hele land zijn de stembussen geopend en staan mensen soms lang in de rij om hun stem uit te brengen. Zo zijn in in de staat Georgia lange rijen ontstaan nadat meerdere stembureaus met technische problemen kampten. Bij een aantal locaties in de plaats Snellville moeten mensen zelfs uren wachten.

Twitter avatar AmandaCCoyne Amanda Coyne The line to vote at Anderson-Livesy Middle School in Snellvillle off Centerville Highway stretches the length of the school. “It’s like waiting on line at Six Flags,” one voter said https://t.co/dPivZjYq66

Georgia is vaker in opspraak gekomen vanwege problemen met stemmen. De conservatieve Brian Kemp, die voor de Republikeinen meedoet aan de gouveneursrace in de staat, kwam in opspraak omdat hij verantwoordelijk is voor de kieslijsten en het stemrecht van 53.000 voornamelijk zwarte kiezers opschortte. De strijd met de Democratische kandidaat Stacey Abrams is volgens peilingen nek aan nek.

Op andere plaatsen in het land zorgt een vroege opkomst voor lange rijen, zoals bij een stemlokaal in de stad New York.

Twitter avatar mikescotto Michael Scotto Wow, I’ve never seen turnout quite like this! It’s 9:46 and the line to get in to my polling station in Chelsea stretches out the door and down the block @NY1 https://t.co/Yn0PsiZIJH

Alle stembussen geopend, foto's nemen mag niet overal

De stembussen zijn intussen in alle vijftig Amerikaanse staten geopend. Veel kiezers nemen hun jonge kinderen mee in het stemhokje, wat deze midterms in alle staten is toegestaan.

In beeld: Stembussen geopend voor de midterms.

Wat echter niet overal is toegestaan is het nemen van zogeheten ballot selfies. Het nemen van foto's in het stemhokje is in verschillende Amerikaanse staten, waaronder Florida, Alabama en Kansas, verboden tijdens deze verkiezingen.

Andere staten staan enkel foto's toe waarop het kiesbiljet nog niet is ingevuld, zoals Hawaï, Louisiana en Mississippi. Tot slot zijn er ook staten, zoals onder meer Californië, Arkansas en Kansas, waar het nemen van selfies wel is toegestaan.

Lavrov: beschuldigingen van Russische inmenging zijn nonsens

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov ontkent dat zijn land zich heeft gemengd in de tussentijdse Amerikaanse verkiezingen. Tijdens een bezoek aan de Spaanse hoofdstad Madrid ging Lavrov tijdens een persconferentie op het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kort in op de beschuldigingen, die hij omschreef als "loze uitspraken".

De Amerikaanse overheid klaagde in oktober een Russin aan voor pogingen tot beïnvloeding van de midterms. De vrouw, Jelena Choesjajnova, was daarmee de eerste persoon tegen wie Amerika een rechtszaak begon voor bemoeienis met de stembusgang van vandaag.

Choesjajnova beheerde de financiën van Project Lachta, een organisatie van de invloedrijke Russische oligarch Jevgeni Prigozjin die via sociale media zou hebben geprobeerd om de publieke opinie in de VS te beïnvloeden met desinformatie over immigratie, wapenpolitiek en discriminatie.

Prigozjin werd eerder aangeklaagd voor inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

Lavrov luistert naar een vraag tijdens de persconferentie in Madrid. Foto Sergio Perez/Reuters

Bekijk waar de Amerikanen vandaag naar zoeken

Waar zoekt de Amerikaanse bevolking naar tijdens deze tussentijdse verkiezingen? Het project Electionland, verbonden aan journalistieke non-profitorganisatie ProPublica, houdt de trends in zoekmachine Google live bij op een interactieve kaart.

Door de zoektrends in de gaten te houden, hopen de journalisten in een vroeg stadium problemen rond het stemproces te signaleren. Per stad laat de kaart bovengemiddelde zoekinteresse zien op vijf thema’s die gerelateerd zijn aan de verkiezingen. Als vanuit bijvoorbeeld Madison (Indiana) via Google veel gezocht wordt op problemen met stemmachines licht die stad op de kaart op.

Daarnaast visualiseert de kaart zoekopdrachten naar onder meer problemen met stemmen en lange wachttijden bij stemlokalen. Een andere kaart houdt de algemene interesse in stemmen bij, door te kijken hoe vaak mensen zoeken naar stembureaus.

Bekijk de kaarten van Electionland hier:

Clinton: stem tegen radicalisme, hypocrisie en corruptie

Volgens voormalig presidentskandidaat Hillary Clinton kunnen kiezers vandaag een einde maken aan twee jaar "ondermijning van democratische instituten en waarden" door de regering-Trump. Op Twitter drukt Clinton, die in november 2016 de verkiezingsstrijd verloor van president Trump, Amerikanen op het hart om te gaan stemmen vandaag.

"We stemmen vandaag niet alleen tegen radicalisme, hypocrisie en corruptie", schrijft ze. "We stemmen op fantastische kandidaten in het hele land - onder wie een historisch aantal vrouwen - die lonen willen verhogen, voor gerechtigheid vechten en helpen om meer mensen gezondheidszorg te geven."

Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton But we won't just vote against radicalism, bigotry, and corruption today. We'll vote for fantastic candidates all over the country—including a historic number of women—who want to raise wages, fight for justice, and help more people get health care.

Clinton was een van de prominente Democraten die eind oktober explosieven kregen toegestuurd. Het pakje was bedoeld om aan te komen bij haar huis in Westchester County, ten noorden van de stad New York, maar kon net als de andere pakketten tijdig worden onderschept door de Amerikaanse autoriteiten.

Amerikaanse media: op alle scenario's voorbereid

Amerikaanse media kijken reikhalzend uit naar de uitslagen van de midterms. In 2016 lieten veel journalisten zich verrassen door de uitslag - de peilingen leken toen steevast Hillary Clinton als winnende presidentskandidaat uit te wijzen. Televisiepresentatoren moesten razendsnel improviseren toen bleek dat Donald Trump de verkiezing zou winnen.

Dat gaat ze dit jaar niet gebeuren,
en de redacties van bijvoorbeeld The New York Times, Washington Post, CNN, NBC, ABC, CBS en Fox News. Alle hoofdredacteuren van die media zeggen tegen Politico dat ze zich hebben voorbereid op "elke mogelijke uitkomst". De redactie van CNN schreef maar liefst zestien scenario's uit.

Ook de manier waarop de media gebruikmaken van de peilingen is veranderd, constateren journalisten. Niet langer worden die cijfers beschouwd als een vastomlijnde voorspelling. CNN houdt een eigen telling en exit polls bij tijdens deze verkiezingsdag, The New York Times heeft de voorbije weken een 'live' peiling uitgevoerd.

Het internet wil een steentje bijdragen

Sociale media hadden het na de laatste presidentsverkiezingen zwaar te verduren, vanwege het nepnieuws en de haatberichten die zonder sanctie werden verspreid over de netwerken. Niet alleen proberen de autoriteiten een herhaling van die beïnvloeding te voorkomen, de internetbedrijven zelf willen een positieve bijdrage leveren aan het stemgedrag van hun gebruikers. De bedrijven willen geen keuze propageren: áls je maar gaat stemmen.

Zoekmachine Google veranderde daartoe de doodle (het tekeningetje in de merknaam) naar de duidelijke oproep 'Go Vote'. De apps voor personenvervoer Lyft en Uber bieden een speciale code aan waarmee gebruikers gratis een rit naar hun lokale stembureau kunnen krijgen.

Twitter avatar Doodle123_EN Google Doodles EN New Google Doodle has been released: "United States Elections 2018" :)
#google #doodle #design
https://t.co/LYqKdzimRQ https://t.co/Pk69iW6Vqn

Stel correspondent Bas Blokker vragen over de midterms

Lezers die meer willen weten over de Congresverkiezingen, kunnen hun vraag nu stellen aan NRC-correspondent Bas Blokker in Washington D.C. Hij beantwoordt die om 14.00 uur live via Facebook. Vragen kunnen voor dat 'vragenuurtje' worden gesteld via onderstaand artikel:

Stel vragen aan VS-correspondent Bas Blokker

Vroege kiezers

Deze mensen hebben zich in alle vroegte bij hun stembureaus gemeld.

President Donald Trump en zijn vrouw Melania hoeven vandaag trouwens niet in de rij te gaan staan: zij hebben enkele weken geleden al vervroegd gestemd, via de afwezigheidsstemming (absentee ballot) voor de staat New York.

Het kamp-Trump twittert ook

De Amerikaanse president Donald Trump was tot het allerlaatste moment op campagne, om Republikeinse kandidaten in onder meer Missouri en Ohio te ondersteunen. Zijn vrouw Melania Trump en de vicepresident Mike Pence laten dinsdagochtend ook via Twitter nog van zich horen.

Twitter avatar mike_pence Mike Pence Election Day is here! The choice is clear: Results vs Resistance. @RealDonaldTrump and I need you to vote for our great Republican candidates! Go Vote! #MAGA

 

De 'Resistance' roert zich

Nu de stemlokalen open zijn, roepen Amerikaanse politici en activisten hun volgers natuurlijk ook op daar daadwerkelijk naartoe te gaan. Zoals de Democraat Elizabeth Warren, sinds 2013 senator voor de staat Massachusetts en fel tegenstander van president Trump:

Twitter avatar elizabethforma Elizabeth Warren 🗳🇺🇸 It’s here: #ElectionDay is TODAY! Go out to the polls & make your voice heard – and then encourage your friends & family to vote, too. Post your photos with #TeamWarrenVotes & share why you’re in this fight! #GOTV https://t.co/BJ2SoHxgkj

Beschermd tegen inmenging en cyberaanvallen

In een verklaring die de woordvoerders van onder meer de ministeries van Binnenlandse Veiligheid en Justitie en de FBI maandagavond (lokale tijd) publiceerden, waarschuwen zij de Amerikaanse kiezers dat "buitenlandse actoren" uit "Rusland, China, Iran en andere landen" zullen proberen de resultaten van de midterms te beïnvloeden. "Amerikanen moeten zich hiervan bewust blijven", aldus de ministeries.

Sinds de presidentsverkiezingen van 2016 zijn de Amerikaanse autoriteiten extra bedacht op de pogingen van buitenlandse mogendheden om invloed uit te oefenen op verkiezingen. In 2016 zette Rusland internettrollen in die nepnieuws verpreidden op sociale media. De autoriteiten schrijven in de gezamenlijke verklaring dat ze in de afgelopen twee jaar hard hebben gewerkt om de trollen aan te pakken en cyberaanvallen te voorkomen.

Maandagavond werd ook bekend dat Facebook, na een tip van de Amerikaanse justitie, 30 Facebookpagina's en 85 profielen op Instagram heeft geblokkeerd die vermoedelijk werden gebruikt voor inmenging.

De eerste stembureaus zijn geopend

Kiezers in staten aan de oostkust, in Indiana en Kentucky, kunnen vanaf nu naar de stembureaus. In de meeste staten kunnen burgers tussen 6 of 7 uur 's ochtends en 6 of 7 uur 's avonds (lokale tijd) hun stem uitbrengen in de stemlokalen. In de staten Washington en Oregon is dat anders: dat zijn zogeheten vote-by-mail states. Inwoners moeten hun stembiljetten per post opsturen.

Welkom

Dinsdag kunnen Amerikanen in de vijftig staten van de VS naar de stembus. Ze kiezen daar hun vertegenwoordigers voor het landelijke Congres (een deel van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden). De belangrijkste vraag is of de Democraten erin zullen slagen genoeg zetels in het Congres binnen te slepen om in ieder geval een van de twee kamers te winnen. De Republikeinen hebben nu de meerderheid in de hele Senaat en ook in het Huis van Afgevaardigden.

Kiezers brengen verder ook hun stem uit voor bestuurders in hun respectievelijke staten en steden, of voor beleidsthema's.

In dit blog volgen we de ontwikkelingen van dinsdag.

Wat staat er met deze verkiezingen op het spel? De 'midterms' uitgelegd in zes vragen