Veel minder migranten via Middellandse Zee Europa in

Nieuwe cijfers Spanje is met ruim 49.000 gearriveerde migranten nu de belangrijkste plek van aankomst, gevolgd door Griekenland, (ruim 27.000).

Migranten in een rubberboot zijn door een Spaanse NGO gevonden op 64 kilometer van de Spaanse kust.
Migranten in een rubberboot zijn door een Spaanse NGO gevonden op 64 kilometer van de Spaanse kust. Javier Fergo/AP Photo

Ruim 100.000 migranten hebben dit jaar tot nu toe de oversteek over de Middellandse Zee naar Europa gemaakt. Dat is ruim 54.000 mensen minder dan in dezelfde periode vorig jaar en ruim 237.000 minder dan twee jaar geleden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Spanje is met ruim 49.000 gearriveerde migranten nu de belangrijkste plek van aankomst, gevolgd door Griekenland (ruim 27.000) en Italië (ruim 22.000).

Lees ook: Spanje worstelt met nieuwe rol bij opvang van migranten

Vooral uit de cijfers over gearriveerde migranten in Italië blijkt het effect van maatregelen tegen migratie door de EU, Italië zelf en Afrikaanse landen. Waar er vorig jaar tot en met eind oktober ruim 111.000 migranten in Italië arriveerden, waarmee het veruit het belangrijkste aankomstland was, waren dat er dit jaar ruim 22.000.

Dit komt niet alleen doordat de nieuwe populistische regering, met de antimigratiepartij Lega in de coalitie, de havens voor migrantenschepen geregeld gesloten hield. Ook de druk die de EU, onder meer via financiële prikkels, uitoefent op Afrikaanse landen om migranten tegen te houden, doet zich gelden.

Bovendien besloten sommige Afrikaanse landen zelf, met hulp van de IOM, om in Libië gestrande migranten terug te vliegen naar hun geboorteland. Beelden die CNN maakte van Libische slavenmarkten waar Afrikanen per opbod werden verkocht speelden hierbij een rol.

Zo landden begin januari twee Nigeriaanse vliegtuigen in de Libische hoofdstad Tripoli om de eerste van duizenden Nigeriaanse migranten terug te vliegen. Dat is nu terug te zien in de cijfers. Waar de Nigerianen vorig jaar met ruim 17.000 gearriveerde migranten in Italië nog de grootste groep uitmaakten, kwamen er dit jaar tot en met eind oktober ruim 1.200 Nigerianen in Italië aan. De Tunesiërs vormen in Italië met ruim 4.800 nu de grootste groep arriverende migranten, gevolgd door ruim 3.000 Eritreeërs. De Syriërs zijn in Italië weggevallen uit de toptien van herkomstlanden.

In Spanje komen de meeste gearriveerde migranten met ruim 9.000 uit Guinee, gevolgd door Marokko en Mali, met ieder ruim 7.000. In Spanje zijn de Syriërs met ruim 1.200 gearriveerde vluchtelingen nog wel in de toptien van herkomstlanden terug te vinden. In Griekenland vormen zij met ruim 7.000 mensen nog wel de grootste groep, gevolgd door de Afghanen (ruim 6.000) en Irakezen (ruim 5.000).

Dit jaar zouden er tot nu toe 1.989 doden zijn gevallen bij de oversteek van de Middellandse Zee. Vorig jaar waren zouden dat er tot nu toe 2.960 zijn geweest. Het gaat hierbij om cijfers die waarschijnlijk onnauwkeurig zijn, omdat het onmogelijk is vast te stellen hoeveel dodelijke slachtoffers er precies zijn gevallen.

De laatste grote ramp vond op 22 oktober plaats toen een boot met 34 mensen aan boord kapseisde voor de kust van het Turkse Bodrum.

De meeste opvarenden konden worden gered, maar er vielen minimaal drie minderjarige slachtoffers. Twee Palestijnse kinderen en een Somalisch kind stierven in het ziekenhuis van Bodrum. Zo’n 27 procent van de dodelijke slachtoffers dit jaar is minderjarig.

Correctie (08-11-2018) In een eerdere versie van dit artikel werd het aantal dodelijke slachtoffers gepresenteerd als een vaststaand feit. Omdat het onmogelijk is vast te stellen hoeveel dodelijke slachtoffers er precies vallen bij de oversteek van de Middellandse Zee is deze nuance in een vernieuwde versie toegevoegd.