VDL krijgt miljoenenorder voor opbouw terreinwagens Defensie

De auto- en bussenbouwer mag de voertuigen uitrusten met onder meer rolkooien, stoelen en communicatiesystemen. Met de order is tientallen miljoenen euro’s gemoeid.

Transportschip Zr.Ms. Johan de Witt van Defensie wordt beladen met voertuigen en goederen voor een NAVO-oefening in Noorwegen die medio oktober begon.
Transportschip Zr.Ms. Johan de Witt van Defensie wordt beladen met voertuigen en goederen voor een NAVO-oefening in Noorwegen die medio oktober begon. Beeld Robin van Lonkhuijsen/ANP

Auto- en bussenbouwer VDL Groep uit Eindhoven bouwt de komende jaren in opdracht van Mercedes-Benz 515 voertuigen op voor Defensie. Het gaat om de order van terreinwagens voor de infanterie, ambulance en logistiek die de Duitse fabrikant eind oktober binnensleepte.

VDL Bus Chassis, onderdeel van VDL Groep, mag als onderaannemer de chassis van alle voertuigen uitrusten met onder meer rolkooien, stoelen en radio- en communicatiesystemen. Ook verzorgt VDL minimaal tien jaar het onderhoud van de auto’s. Hoeveel geld er precies met de deal is gemoeid is niet bekendgemaakt, maar volgens de woordvoerder van VDL Groep gaat het om “een belangrijke order ter waarde van tientallen miljoenen euro’s”.

Per helikopter

Het leeuwendeel van de terreinwagens is bestemd voor de Luchtmobiele Brigade, een gevechtseenheid van het Nederlandse leger. Het gaat om voertuigen die licht genoeg zijn voor vervoer per helikopter en de montage van machinegeweren. VDL werkt tot 2020 aan prototypes en bouwt de terreinwagens vanaf 2021 af. De eerste voertuigen worden in het eerste kwartaal van 2021 afgeleverd.

Impressies van twee terreinwagens die VDL voor Mercedes-Benz gaat opbouwen.

Werkgelegenheid

De werkzaamheden zijn volgens directeur Theo Toussaint van VDL Groep goed voor de werkgelegenheid in Nederland. De order levert het bedrijf naar schatting 42 manjaren werk in de fabriek op en nog eens 15 manjaren engineering.

Mercedes-Benz en VDL werkten eerder samen bij de productie van bussen voor de Mobiele Eenheid in 2016 en de nieuwe surveillancewagens van de politie waarvan de productie eind 2017 begon. Ook daar is VDL verantwoordelijk voor het inbouwen van onder meer de communicatie- en navigatieapparatuur.